°C 16

Ekolina: Platforma za prijavu nepropisno odloženog otpada u prirodi

03.12.2018.

Vana Pocrnjić

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike iniciralo je izradu programske platforme za uklanjanje nepropisno odloženog otpada u prirodi kako bi doprinijelo rješavanju problema divljih odlagališta.

Cilj platforme je omogućiti unaprjeđenje zaštite okoliša putem praćenja stvarnog stanja broja divljih odlagališta u Hrvatskoj, njihovo detektiranje i saniranje. Također namjera je i promicati svijest o zaštiti okoliša i prirode kroz suradnju s građanima.

Unatoč postojanju službenih odlagališta u Republici Hrvatskoj, komunalni otpad se nelegalno odlaže, najčešće na slučajno odabranom prostoru. Većina divljih odlagališta otpada sadrži otpad iz domaćinstava, kao i velike količine građevinskog, a u nekim slučajevima i opasnog otpada.

Divlja odlagališta otpada predstavljaju iznimno veliku opasnost za okoliš, prvenstveno zbog onečišćenja tla, zraka te voda i mora. Ona utječu na zdravlje ljudi, rast i razvoj biljnog i životinjskog svijeta, a u ljetnim mjesecima često su i izvor požara.

Republika Hrvatska je među rijetkim zemljama koji imaju visok postotak zaštićenog područja; 37 % površine uključeno je u europsku ekološku mrežu Natura 2000.

U videu pogledajte kako i na koji način se platforma koristi.

 

(Izvor: Grad Sv. Ivan Zelina)