°C -2

Dan grada Samobora: Grad za primjer drugima

21.10.2017.

majai

775. rođendan danas slavi grad Samobor. Tim povodom održana je i svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Samobora koja je bila prilika da se ovaj vrlo uspješan gradić pohvali s brojnim ostvarenim projektima i dodijeli nagrade najzaslužnijim građanima.

Riječi hvale za Samobor pristigle su danas sa svih strana. Na svečanoj sjednici Vijeća uz čestitke povodom Dana grada brojni su visoki dužnosnici i izaslanici dužnosnika Samobor prepoznali kao jedan od najuređenijih, najuspješnijih i najperspektivnijih hrvatskih gradova.-Moram priznati da sam zbog nekih projekata malo ljubomoran jer u Zagrebačkoj županiji prema drugim gradovima podižete ljestvicu i uzor ste kako voditi grad – rekao je predsjednik županijske skupštine Zagrebačke županije Mihael Zmajlović istaknuvši da Samobor može uživati podršku Zagrebačke županije.

-Kasnio sam zbog velike gužve na ulazu u Samobora, a to je najveća nagrada za vaš grad. Da je toliko ljudi koji u subotu žele stići ovdje onda vam to pokazuje koliko ste uspjeli u tome da očuvate ne samo kulturu i tradiciju nego da ste i mjesto za život učinili dostupno svima koji u blizini žive-rekao je predsjednik SDP-a i saborski zastupnik Davor Bernardić.-Čestitam vam svima Dan grada, a želja mi je zaživi integrirani promet koji obuhvaća Grad Zagreb, Zagrebačku i Krapinsko-zagorsku županiju pa da uskoro ponovo provozi vlak Samoborček-bila je poruka potpredsjednika Hrvatskog sabora Siniše Hajdaša Dončića.

Izaslanik predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, dr. Davor Ivo Stier i sam je stanovnik Samobora u koji se zaljubio na prvi pogled.

-Odrastao sam u Argentini, živio u Zagrebu, a uvijek smo dolazili u Samobor. Kad smo odlučili svoj dom osnovati izbor je bio jednostavan i od tada traje ta ljubav prema Samoboru – rekao je Stier.

Ponosni na razvoj

Samobor danas ne oduševljava samo svojim šarmom, tradicijom, povijesnom i kulturnom baštinom, turističkom ponudom već i ulaganjem u kvalitetu života svojih stanovnika što je vidljivo po brojnim projektima ostvarenim unazad nekoliko godina.

-Teško je nabrojati sve što smo napravili u nekoliko rečenica. Možda je najsjajniji primjer prekrasan centar za mlade. Grad ima gotovo 80 naselja, ne postoji naselje u kojem nismo napravili baš ništa. Gledamo i planove za budućnost i nadam se da su Samoborci zadovoljni – kazao je gradonačelnik Krešo Beljak zahvalivši građanima na ukazanom povjerenju za daljnje vođenje Grada.

 

Uskoro gradnja bazena

Uz uređenje i otvorenje Bunkera – centra za mlade u kojem je i danas bila održana svečana sjednica povodom Dana grada, Beljak je u svom govoru istaknuo i druge ostvarene projekta kao što je uvođenje led rasvjete, uređenje prostorija za javnu vatrogasnu postrojbu, otvorenje Malog Tehnopolisa, uređenje odlagališta otpada, uređenje vrtića u Bregani i druge. Naglasio je kako je Samobor grad koji pruža besplatne udžbenike osnovnoškolcima, grad koji ima najnižu stopu poreza u Hrvatskoj, nema prirez, a svi poduzetnici proizvodnih djelatnosti koji odluče ulagati u Samobor oslobođeni su komunalnih davanja.

-Recept uspjeha Grada Samobora je što mi pomažemo našim poduzetnicima tako da im ne stvaramo barijeru nego im omogućavamo da svoj posao rade najbolje što znaju, a oni nam vraćaju iznimno dobrim i sve boljim punjenjem gradskog proračuna, a onda imamo novce i za božićnice, uskrsnice, udžbenike, projekte i sve ono da naš grad učinimo najboljim-kazao je gradonačelnik.Grad će i dalje raditi kako bi opravdao povjerenje Samoboraca, rekao je gradonačelnik Beljak istaknuvši da ih do kraja ovog mandata očekuje projekt izgradnje i uređenja unutarnjeg bazena.

Podršku Samoboru dala je Zagrebačka županija, i izaslanik predsjednice RH general Mladen Markač, te izaslanik predsjednika Vlade Davor Ivo Stier koji je i naglasio kako će Vlada otvoreno pomoći u ostvarenju raznih projekata.

-Vlada je otvorena za podupiranje svih projekata pogotovo onih koji povlače sredstva iz EU fondova. Vidjeli smo na primjeru Šibenika kako je dobio sredstva za obnovu Tvrđave. Zašto ne bi Stari Grad u Samoboru imao jedan takav projekt, a Vlada će rado u tome rado pomoći.

Oni su ponos Samobora

Nakon govora domaćina i gostiju koji su Samoboru i njegovim stanovnicima čestitali Dan grada dodijeljene su plakete i nagrade najzaslužnijim Samoborcima.

Nagradu za životno djelo posthumno je dobila odgojiteljica Nada Kuhar, prerano preminula ravnateljica Dječjeg vrtića „Grigor Vitez“. Ista nagrada otišla je i u ruke samoborskom automobilističkom asu Antunu Laušinu. Nagradu Grada Samobora dobili su Kuća susreta „Tabor“, Stjepan Črnjak, Filip Turk, Stolnoteniski klub Samobor, Stanko Plevko. Plaketom su nagrađeni gđa. Đurđa Vuković, Udruga Slatki Samoborci, Ljiljana Matejčić, Školski športski savez Samobora i Svete Nedelje te Aljoša Matejčić.Središnju proslavu Dana grada svojim su glazbenim nastupima uveličali Miroslav Živković i Roko Vušković trio.

Galerija slika

Dan grada Samobora: Grad za primjer drugima Dan grada Samobora: Grad za primjer drugima Dan grada Samobora: Grad za primjer drugima Dan grada Samobora: Grad za primjer drugima Dan grada Samobora: Grad za primjer drugima Dan grada Samobora: Grad za primjer drugima Dan grada Samobora: Grad za primjer drugima Dan grada Samobora: Grad za primjer drugima Dan grada Samobora: Grad za primjer drugima Dan grada Samobora: Grad za primjer drugima Dan grada Samobora: Grad za primjer drugima Dan grada Samobora: Grad za primjer drugima Dan grada Samobora: Grad za primjer drugima Dan grada Samobora: Grad za primjer drugima Dan grada Samobora: Grad za primjer drugima Dan grada Samobora: Grad za primjer drugima Dan grada Samobora: Grad za primjer drugima Dan grada Samobora: Grad za primjer drugima Dan grada Samobora: Grad za primjer drugima Dan grada Samobora: Grad za primjer drugima Dan grada Samobora: Grad za primjer drugima Dan grada Samobora: Grad za primjer drugima Dan grada Samobora: Grad za primjer drugima Dan grada Samobora: Grad za primjer drugima Dan grada Samobora: Grad za primjer drugima Dan grada Samobora: Grad za primjer drugima Dan grada Samobora: Grad za primjer drugima Dan grada Samobora: Grad za primjer drugima Dan grada Samobora: Grad za primjer drugima Dan grada Samobora: Grad za primjer drugima Dan grada Samobora: Grad za primjer drugima Dan grada Samobora: Grad za primjer drugima Dan grada Samobora: Grad za primjer drugima Dan grada Samobora: Grad za primjer drugima Dan grada Samobora: Grad za primjer drugima Dan grada Samobora: Grad za primjer drugima Dan grada Samobora: Grad za primjer drugima