°C 7

Crvenom križu 6,5 milijuna kuna bespovratnih EU sredstava

31.05.2018.

Juraj Odrčić

Jedan projekt vrbovečkog Crvenoga križa ovih je dana polučio veliki uspjeh: iz Europskog socijalnog fonda upravo mu je odobreno čak 6.534.137,64 kn kuna bespovratnih sredstava za projekt "Zaželi - program zapošljavanja žena", o čemu je u srijedu svečano potpisan i ugovor. Štoviše, projekt je pripremljen zajedno sa zelinskim Crvenim križem i ukupno je vrijedan čak 10,6 milijuna kuna i predstavlja prve takve projekte u našoj Županiji.

Tim povodom razgovaramo s ravnateljicom Gradskog društva Crvenoga križa Vrbovec Jelenom Mucko.

O kakvom se projektu radi?

-Riječ je o projektu koji obuhvaća zapošljavanje 33 teže zapošljive žene na 24 mjeseca. One će pružati pomoć u kući za 180 kućanstava starijih i nemoćnih osoba na području Grada Vrbovca i okolnih općina  (Dubrava, Gradec, Rakovec, Farkaševac i Preseka). Za taj će posao biti opremljene potrebnim rekvizitima za održavanje higijene stambenog prostora, imat će na raspolaganju perilice i sušilice za pranje odjeće i kućanskog tekstila osobama, koje u vlastitom domu nemaju tekuću vodu niti perilice rublja. Osigurali smo, nadalje, flakserice, kosilice, usisavač za dubinsko usisavanje i pranje tekstilnih površina. Također  su osigurani putni troškovi za nabavke lijekova, živežnih namirnica itd.

Kakve se koristi očekuju od ovoga projekta?

 -Vjerujemo da će se ovim mjerama postići dvostruka korist: zapošljavanje žena, koje zbog svoje dobi ili stručne spreme, ne mogu biti konkurentne na tržištu rada, a ujedno brinemo i o starijim i nemoćnim osobama olakšavajući im svakodnevni život u vlastitom domu, u kojem žele proživjeti ostatak svojeg života.

Osim toga, dodatnim osposobljavanjem žena za njegovateljice i za prerađivačice začinskog i ljekovitog bilja povećavamo njihove daljnje šanse za lakše uključivanje na tržište rada  ali i za otvaranje novih oblika poslovanja; zadruga, OPG-eova, samozapošljavanje kroz koje možemo postići veće iskorištenje našeg poljoprivrednog potencijala. 

.Ovim se mjerama „pokriva“ prilično veliko područje. Kako ćete to riješiti..?

-Poučeni praktičnim iskustvom iz 2016. godine, kada smo provodili program Zaželi sa 27 zaposlenih žena kroz period od 8 mjeseci, koji se tada realizirao  pod ingerencijom Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, sada je isto planirano zapošljavanje žene koje žive na području gdje će se pružati pomoć u kući krajnjim korisnicima. Tako je planirano da će se za provedbu projekta na području općine Rakovec zaposliti 3 žene, koje će potom biti raspoređene na naselja u kojima najjednostavnije mogu pružati svoje usluge zbog kojih su zaposlene.  Zapošljavanje ćemo vršiti u uskoj suradnji sa jedinicama lokalne samouprave jer nam je cilj provoditi projekt na najkvalitetniji i najprimjereniji način.   Žene će za obavljanje posla dobiti na korištenje bicikle, uniforme, zimske jakne, pregače, majice, košulje, tako da će i njima biti olakšan rad i pokrivanje terena za koji su nadležne.

Imate li već kandidatkinje za taj posao i kako ćete ih pronaći?

-Kandidatkinje ćemo detektirati u partnerstvu sa Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, što je uvjet natječaja, i dodatnom suradnjom sa jedinicama lokalne samouprave, stoga se nadam da ćemo odabrati najbolje kandidatkinje koje na svojim leđima mogu iznijeti ovaj projekt zajedno s nama. 

 Kome se može pružati usluga pomoći u kući?

-Krajnji korisnici kojima će se pružati usluge pomoći u kući će se utvrđivati u suradnji s Centrom za socijalnu skrb Vrbovec. Predvidjeli smo veliki broj krajnjih korisnika, stoga vjerujem da će svi dobiti usluge koje su im potrebne.  Obzirom na strukturu našeg stanovništva, osobito u selima, to sigurno neće biti problem.

 Za kraj, koliko ste dugo pripremali ovaj projekt i tko je sve u njemu sudjelovao:

-Projekt je studiozno rađen prošle godine, cijeli godišnji odmor sam provela planirajući aktivnosti, rute kretanja, potreban broj žena, mogućnosti da detektiramo krajnje korisnike, potrebnu opremu, detektirala moguće troškove i minska polja koja se mogu javiti u postupku provedbe projekta. U njega je ugrađeno vlastito iskustvo iz projekta „Zaželi  2016.“ kaoi iskustvo iz sustava socijalne skrbi, jer me praksa naučila kako doći do krajnjih korisnika, što im je potrebno i stoga nisam strahovala od ovako velikog broja žena koje planiramo zaposliti, jer sam uvjerena realne potrebe postoje.  

Naravno u pripremi projekta je sudjelovala Razvojna agencija Grada Vrbovca pod paskom ondašnjeg ravnatelja Stjepana Krkleca, koji ima daleko najveće iskustvo u pripremi EU projekata od svih nas koji smo edukaciju za pisanje i provedbu projekata prošli godinu dana ranije. Stoga zahvaljujem na angažmanu i njemu i njegovim kolegicama.  

Naš prvi EU projekt  „Probudi kreativnost“ i sada ovaj Zaželi, dokazuje da uspjeh donosi spoj različitog znanja i iskustva, odvažne vizije, hrabrosti za iskakanje iz stereotipa. Bez toga, možete imati savršenu tehniku pisanja projekata, ali ako projekt nema još ono „nešto“, onda oni i nisu baš zanimljivi EU.  Naravno, zahvaljujem  i svojim kolegicama iz CZSS i HZZ na korisnim podacima i sugestijama.

Kakvi su vam planovi za dalje?      

-Pa evo, iskustvo s edukacije za pisanje i provedbu EU projekata, sada upotpunjeno s neprocjenjivim praktičnim iskustvom, daje mi poticaj za planiranje novih projekata, ali s većom dozom opreza i s boljim planiranjem troškova i suradnika.  Planiram dovršiti dva nova projekta; jedan je već završen, ali mu je potrebna korekcija zbog izmijenjenih uvjeta natječaja, a dugi je s puno novih ideja, za aktivnosti koje se kod nas još ne prakticiraju, stoga se nadam da upravo to povećava šansu za dobitnu kombinaciju.