°C 25

Češći izleti, druženja, sportske igre i putovanja za umirovljenike

14.05.2019.

Romana Šimek

U Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava održana je  prva informativna radionica za otvoreni poziv „Pridruži se – aktivni u mirovini – Jačanje sposobnosti organizacija civilnog društva za unaprjeđenje mogućnosti aktivnog sudjelovanja i socijalne uključenosti umirovljenika“ na kojoj su sudjelovali potencijalni prijavitelji. Među njima je bio i voditelj dugoselskog projekta „Radost življenja“ Mario Mlinarek.

U sklopu projekta Radost življenja-Umjetnost i kultura 54+ Grad Dugo Selo je prije gotovo godinu dana započeo projekt socijalne uključenosti osoba starijih od 54 godine kroz brojne projektne aktivnosti, podsjetio je Mlinarek. Grad Dugo Selo razgovarat će s potencijalnim udrugama na području Grada i upoznati ih o mogućnostima prijave projektnih aktivnosti kako bi smo nastavili uspješnu realizaciju projekta Radost življenja na naredne tri godine.

Poziv „Pridruži se – aktivni u mirovini“ za cilj ima unaprijediti kvalitetu i dostupnost programa u području aktivnog starenja i unaprjeđenja kvalitete života umirovljenika kroz jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva koje razvijaju i provode takve programe.

Natječaj će doprinijeti stvaranju poticajnog okruženja za uključivanje i sudjelovanje umirovljenika u što većem broju aktivnosti i programa što će blagotvorno djelovati na njihovo psihofizičko zdravlje i osjećaj društvene koristi i pripadnosti te im omogućiti da svojim znanjima i iskustvom doprinose u oblikovanju i razvoju zajednice.

U okviru natječaja financirat će se projekti prijavitelja koji će doprinijeti poboljšanju socijalnih, emocionalnih, kognitivnih i kreativnih vještina, kao i psihofizičkog zdravstvenog stanja umirovljenika te njihovoj aktivaciji, nediskriminaciji, dostojanstvu i većoj uključenosti u društvo. Minimalni iznos pojedinačne potpore iznosit će 500.000,00 kn, a maksimalni 2.000.000,00 kn.

Prijave na natječaj zaprimat će se od 14. lipnja, a sve informacije dostupne su na mrežnim stranicama Europskog socijalnog fonda www.esf.hr

foto: ilustracija/pixabay