°C 14

Aktualac završio s najavom reorganizacije Gradske uprave

08.09.2017.

ivana

Na aktualnom satu Gradskog vijeća odgovaralo se na pitanja o radovima na mostu u centru grada, LED rasvjeti, odronu na cestama prema Grdnjacima, ulaganjima u škole i vrtiće te drugim komunalnim, gradskim i društvenim temama.

Marinku Džepini je na pitanja o završetku radova na mostu u centru grada te o LED rasvjeti odgovorio zamjenik gradonačelnika Željko Stanec, rekavši da će sanacija mosta biti gotova u dogovorenom roku, do 11. rujna, iako su se nadali da će to biti i prije, no zbog nestručno postavljenih kocki te će radove obaviti novi kooperant o trošku izvođača. Vrijednost radova je 484.000 kuna, bez PDV-a.

Damira Skoka zanimalo je zašto s izvođačima nije dogovoreno da radovi budu završeni do 4. rujna, jer se znalo da će biti (kao što i jest) velikih gužvi u prometu kad počne škola. Gradonačelnik Krešo Beljak rekao je da se poštivao postupak javne nabave te naglasio da je, pored kooperanata, zakazao i nadzor radova, koji plaća Grad, te također treba snositi sankcije. Ipak, konstatirao je da su na kraju radovi izvedeni prema zahtjevima struke. Nakon što je Komunalac raspisao natječaj, zamjena rasvjetnih tijela je krenula prije tjedan dana i ove će ih godine biti zamijenjeno 1080. Radovi na zamjeni nastavit će se i sljedeće tri godine i ukupno će biti zamijenjeno 8400 rasvjetnih tijela. Ukupna će se investicija isplatiti za 6 godina, jer su uštede 78 – 80%, a Grad godišnje za javnu rasvjetu izdvaja 4 milijuna kuna, rekao je Stanec.

Ivan Horvat pitao je kada će biti riješen problem odrona na cesti od Bregane prema Grdanjcima, kod bivšeg Remontnog zavoda, gdje je intenzivan promet kamiona, a zavoj je nepregledan. Svjestan da rješenje ovog problema ne ovisi o Gradu, zamolio je da se ipak uloži dodatan napor da se to riješi. Željko Stanec podsjetio je da je vodotok Bregane u nadležnosti Hrvatskih voda, koje će to riješiti, a Grad Samobor je izradio projekt sanacije odrona za koji čeka dozvolu, vjerojatno još nekoliko tjedana.Ivan Horvat zamolio je i da se riješi problem nepropisnog parkiranja ispred prostorija DVD-a Grdanjci te da se tabla s nazivom mjesta stavi na početak mjesta prema Žumberku.

Davora Daničića zanimalo je hoće li devastirani Samoborček u parku u Južnom naselju biti renoviran. Zamjenica gradonačelnika Sanja Horvat Iveković rekla je da je u suradnji s Rotary klubom, Udrugom inženjera i tehničara Grada i Samoborskim muzejem već napravljen projekt sanacije lokomotive, uz financijsku potporu Zagrebačke županije od 30.000 kuna. I Grad će naći sredstva kako bi uskoro počeli radovi na rekonstrukciji lokomotive, a potom i uređenja parka i dječjeg igrališta.

Sanja Horvat Iveković odgovorila je Maji Gračanin na pitanje o provedbi projekta pomoćnika u nastavi i ulaganjima tijekom ljeta u škole i vrtiće. Grad je za pomoćnike u nastavi iz Europskog socijalnog fonda preko Ministarstva znanosti i obrazovanja dobio 5 milijuna kuna, a projekt će se provoditi sljedeće 4 godine. U samoborskim osnovnim školama trenutno radi 28 pomoćnika u nastavi. Veseli ih, rekla je Sanja Horvat Iveković, što u Samoboru ove godine uz više prvašića ima i više učenika uopće, što dokazuje da smo sredina privlačna za život mladim obiteljima. No, to donosi i određene infrastrukturne probleme, kao što je otežan rad u pretrpanoj OŠ Bogumila Tonija. Zato su već obavili razgovore s resornim ministarstvom i Zagrebačkom županijom te uz pomoć gradonačelnika, koji je i saborski zastupnik, vjeruje da će biti realizirano uređenje prostora na području nekadašnje vojarne za potrebe škole Bogumila Tonija.

Sanja Horvat Iveković odgovorila je i na pitanje Petre Babojelić o radu Centra za mlade u bivšoj vojarni, naglasivši da se tamo odvijaju brojni sadržaji, ne samo zabavni, već i edukativni, radionice i predavanja te najavila da će se u prosincu u prostorijama Centra održati nacionalni sastanak stotinjak predstavnika savjeta mladih iz cijele Hrvatske, kako bi vidjeli primjer dobrog rada jednog ovakvog centra.

Vladimira Skendrovića zanimalo je u kojoj je fazi otkup parcele za društvene sadržaje nasuprot crkve u Molvicama, a Željko Stanec rekao je da su sredstva osigurana, no vlasnici nisu pristali na procijenjenu vrijednost koju je odredio sudski vještak, a višu cijenu Grad ne smije platiti.

Zlatka Rešetara zanimali su planovi za izgradnju kanalizacije u Samoboru te hoće li biti saniran odron na Palačniku, a tamošnji mještani dobiti vodu.

Gradonačelnik Beljak rekao je da su za kanalizaciju napravljeni projekti i dobivene dozvole te najavio da će u sljedećem periodu taj problem biti riješen za veći dio naselja koja nemaju kanalizaciju. Za odron na Palačniku je rekao da ga svako toliko saniraju i ponovno se javlja.

Nakon što su se Vladimir Skendrović i Irena Franceković požalili da nisu dobili (ili ne dovoljno kvalitetne) odgovore na pitanja postavljena tijekom aktualnog sata na prošloj sjednici, a Damir Skok se požalio da je dobio odgovore na pitanja koja nije ni postavio, gradonačelnik Krešo Beljak rekao je da bi se vijećnici trebali pripremiti za sjednice i pročitati materijale. No, onda je priznao da su se neki pročelnici možda umorili te najavio skoru rekonstrukciju Gradske uprave, kako se ovakve greške više ne bi ponavljale.


Izvor: Grad Samobor