°C 13

Aktualac (I. dio): O POS-ovim stanovima, sudskom sporu, cijeni odvoza otpada...

14.09.2018.

Ivana Ćurić

Aktualni sat Gradskog vijeća Grada Vrbovca na kojem su vijećnici postavljali pitanja gradonačelniku i njegovim suradnicima iznjedrio je teme poput postavljanja ležećih policajaca u gradu, poticajne stanogradnje, planova za radnu zonu, neočišćenih kanala, poduzetničkog inkubatora...

Aktualni sat otvorio je vijećnik SDP-a Tihomir Antolković upozorivši kako vozači nesavjesno jure Ulicom Matije Gupca od suda prema rotoru te kako se građani žale na taj problem, stoga je postavio pitanje moguli se tamo postaviti ležeći policajci.

-To se osjeti pogotovo vikendom jer pojedinci divljaju, buka je ogromna, ugrožavaju sigurnost drugih sugrađana. Imao sam zadnjih par mjeseci više zahtjeva za ležeće policajce, postavili su ih na križanju De Piennesove ulice i Tomislavove što je koštalo 60.000 kuna. Trebali bi ih postaviti i u Ulici Župana Junka, u Jugu kod igrališta neki dan sam i sam šeta Kolodvorskom gdje su divljali automobilima, ali moramo se svi pitati je li rješenje da se cijeli grad načrčka ležećim policajcima ili će dio građana prestati divljati po cestama-odgovorio je gradonačelnik Denis Kralj.

Antolkovića je zanimalo i imali mogućnosti da se u Vrbovcu grade POS-ovi stanovi uz Agenciju za poticajnu stanogradnju kako bi mladi tu mogli lakše steći svoj dom i zasnovati obitelj.

-Ove godine smo potrošili 920 tisuća kuna za otkup zemljišta gdje bi spojili Nazorovu s Vinogradskom i poslije s Livadarskom tu bi dobili novi kvart jer gradu fali gradilišta. Spremamo se za to da nas ne iznenadi za par godina i tu spojnu cestu bi prijavili na mjeru 7.2.2. Za sad nije bilo te mjere ove godine i nema je u najavi, a ako je ne bude bilo, pomalo ćemo ju sami graditi, čini mi se da je taj dio logičan za širenje grada-poručio je Kralj.Što je s programom mjesnih odbora za 2018. godinu pitao se vijećnik Dražen Sudinec.

-Mjesni odbori dali su svoje prijedloge, po njima polako postupamo, na jesen će biti sastanak da izvijestimo što je napravljeno i što će biti još ove godine i dogovorimo se za sljedeću godinu. Želje odbora smo odredili po prioritetima, za to je bilo zaduženo radno tijelo i mogu reći da smo puno toga ispunili-poručio je Kralj.

Na drugo pitanje Sudinca, koliko će padati cijene odvoza otpada s obzirom na to da se na prošloj sjednici "slušalo o sjajnim rezultatima Komunalca", gradonačelnik je poručio kako će mu na to pitanje odgovoriti direktor Komunalca Vrbovec.

Predsjednika Vijeća Deana Jaić upitao je postoji li hodogram aktivnosti za pokretanje radne zone u Vrbovec.

-Zemlju za zonu smo isplatili u cijelosti 4.142.000,00 kuna tijekom ljeta dok je tečaj eura bio nizak. čekamo izlistavanje urbanističkog plana uređenja Grada Vrbovca što će biti na vijeću za nekih mjesec dana. Daljnji koraci slijede u prosincu kad je najava natječaja EU za opremanje industrijskih zona, plan je da se na to prijavimo i imamo najavu i za kupovinu zemljišta u toj zoni, ali o tom potom-kazao je gradonačelnik.Vijećnik Vjekoslav Smolec pitao je za čišćenje oborinskih kanala.

-Kakvi su izgledi da se napokon izmalčiraju kanali od čvora Prilesje do Poljanskog luga jer dolaze kiše i ti kanali su gotovo zatvoreni. Dvije godine nitko nije kosio. Bilo bi jako dobro da se promptno to odradi jer ako kiša padne neće se moći pokositi-pitao je Smolec.

Gradonačelnik je odgovorio kako se uvjerio da je kanal u lošem stanju te da su iz Županijskih cesta rekli da će pokositi, no nisu rekli kada te će ih podsjetiti.

-Čuo sam prije par dana tragom odluke o odvojenom prikupljanju otpada, da su staračka domaćinstva i domaćinstva slabijeg imovinskog stanja plaćali pola iznosa naknade za odvoz, a po novom cjeniku to nije više 50 posto, već skoro 80 %. Znači bila je naknada oko 68-70 kn i plaćali su 35 kn, a po novom cjeniku to je 50 kuna. Zašto je došlo do toga?-pitao je vijećnik Mijo Mijatović.

Gradonačelnik Kralj odgovorio mu je kako je vijeće izglasalo tu komunalnu odluku i da se smeće plaćalo po broju odvoza, a o detaljima će dobiti odgovor pismenim putem.U drugom pitanju Mijatović je upozorio na nogostup u Luki koji nije završen te šaht oko kojeg je propao novi asfalt, no gradonačelnik je odgovorio kako je šaht saniran.

Ivan Svečnjak zatražio je očitovanje o sudskom sporu Grada Vrbovca, Zagrebačke županije i Republike Hrvatske protiv križevačke tvrtke Radnik d.o.o.

-Dobili smo presudu prije tjedan-dva i dužni smo 800.000 kn plus kamate, to je negdje oko 3 milijuna kuna. To je prvostupanjska presuda na koju se moramo žaliti ili probati postići nagodbu s Radnikom. No, prijeti nam da i drugostupanjska odluka bude nepovoljna i da se Radnik naplati samo od nas, da nam skine tri milijuna kuna i blokira nas, pa da neće biti za plaće u vrtićima, Gradu dok to ne nadoknadimo, a povrat sredstava od države ili županije će trajati godinu dvije...to je rizik s kojim se borimo i tu moram pohvaliti novu pročelnicu koja radi dobar posao i pomaže nam, no dosta slabo stojimo u tom predmetu i sigurno bumo nekaj platili-obavijestio je Kralj gradske vijećnike.