°C 14

AIRVG: Očekujte pravi spektakl!

16.05.2018.

Redakcija

Organizatori subotnjeg AIRVG-a, Grad Velika Gorica, Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i Zrakoplovno-tehnički centar, danas su u prostorijama Gradske uprave Velike Gorice održali konferenciju za medije na kojoj su najavili što sve posjetitelje očekuje na ovogodišnjem aeromitingu.

Konferenciji su nazočili gradonačelnik Velike Gorice, Dražen Barišić, načelnik stožera HRZ-a, Stanko Hrženjak, i predsjednik uprave ZTC-a Ivica Grebenar, a otvorio ju je upravo gradonačelnik Barišić koji je još jednom naglasio koliku važnost u razvojnom smislu zrakoplovstvo ima Veliku Goricu.

-Kada je Grad Velika Gorica promišljao i odlučio se da pokrene ideju zrakoplovstva bili smo svjesni da time krećemo na jedan dugotrajan put koji je zapravo naš životni i razvojni put naše Velike Gorice. Gorica ni u čemu nema budućnost koliko ima u zrakoplovstvu. Doista potvrđujemo da jesmo grad zrakoplovstva kroz naše dugogodišnje i višedesetljetno bavljenje zrakoplovstvom koje je zaokruženo ovom manifestacijom- naglasio je gradonačelnik te zahvalio svim dionicima tog velikog projekta.

Istaknuo je gradonačelnik i to da je Grad zapravo samo sublimirao i preko povelje ukoričio cijeli projekt u jednu ideju te napomenuo da brojni naši sugrađani desetljećima rade u toj industriji i stvaraju prihode, a ti prihodi su značajan prihod grada, ali su i velika šansa ne samo u financijskom smislu nego i šansa u razvojnom smislu.

-Naš ovogodišnji, subotnji aeromiting, odnosno naše druženje biti će sasvim sigurno još bolje nego što je bilo prošle godine i ono je prema hrvatskoj karti jedan od najznačajnijih događaja ove vrste čak i u ovom dijelu regije u kojom živimo- rekao je gradonačelnik.

Zavirite u hangare ZTC-a

Predsjednik uprave ZTC-a Ivica Grebenar najavio je da će ZTC i ove godine na aeromitingu građanima otvoriti svoja vrata kako bi se upoznali s radom, tehnikom i resursima s kojima rade te je također naglasio važnost ZTC-a za Veliku Goricu.

-ZTC kao tvrtka sa svojim 70-godišnjim iskustvom održavanjem zrakoplovne tehnike i zrakoplova raznih vrsta zasigurno je jedan od čimbenika koji Veliku Goricu čini gradom Zrakoplovstva i zrakoplova. Rekao bih da nam je veliko zadovoljstvo sudjelovati u ovome sa svim onim što smo ponudili, dakle osim naše primarne zadaće, a to je da kažem zaraditi za život i razviti kako sposobnost oružanih snaga tako i naše sposobnosti u održavanju i civilnih i vojnih zrakoplova.

Poručio je Grebenar da je jedan od ciljeva postojanja društva promovirati zrakoplovstvo u cijelosti i pritom i osobno zahvalio Gradu Velikoj Gorici što je krenuo u ovakvu jednu manifestaciju.

Pukovnik Stanko Hrženjak, inače je i dobitnik nagrade Grada Velike Gorice koja ga snažno veže s našim gradom,  a danas je posebice istaknuo da HRZ ulaže velike napore i trud u organizaciju jednog ovako velikog događanja.

-HRZ kao jedan od potpisnika Povelje grada zrakoplovstva maksimalno podupire ovu manifestaciju i maksimalno se uložio i dao truda da manifestacija svake godine bude sve bolja. Prošle godine je bilo dobro, a nadam se da će ove godine biti i puno bolje- rekao je Hrženjak te najavio da će ove godine sa svim trenutno raspoloživim sredstvima poduprijeti cijelu priču tako što će sudjelovati i na javnoj tribini s jednom izuzetno snažnom temom, a to je opremanje HRZ-a višenamjenskim borbenim avionom četvrte generacije.

Na tribini će okupljeni od zapovjednika 91. baze pukovnika Željka Ninića imati priliku čuti cijelu priču o novom hrvatskom borbenom avionu F-16 iz Izraela te o svim mogućnostima i izazovima koje ih, kako kaže Hrženjak, očekuju u narednom periodu.

 

Simulator letenja, „kockica“ novi helikopteri…

U letačkom dijelu ove godine zbog drugih zadaća i svih ostalih prioriteta u HRZ-u su malo suzili plan tako da će od letačkog dijela otvorenje biti s padobrancima koji će iskočiti iz helikoptera. Nakon toga će mig „izvrtiti“ svoj program od 15-ak minuta, a na kraju će krila oluje u punom programu od 25 minuta pokazati svoju vještinu letenja.

- Svi gosti air show-a bit će u mogućnosti pogledati „Kockicu“, MiG-21 dvosjed UMD te MiG-21Bis jednosjed. Izložena će biti i „osmica“ u „starting display-u“ sa svom pratećom opremom te helikopter Bell, školski helikopter za temeljnu obuku. Pored njih posjetitelji će moći vidjeti i novi helikopter Kiowa Warrior OH-58D, a uz njega će biti školski avion Zlin, i sve to će se moći vidjeti na „starting display-u“- najavio je Hrženjak te dodao da će postaviti i simulator letenja za MIG koji će biti dostupan građanstvu i moći će ga isprobati sve grupe građana od 10 do 90 godina koliko bude raspoloživ.

Osim letačkog i izložbenog dijela, građanima će biti pružene informacije o tome što je zrakoplovstvo, kakvo je zrakoplovstvo te kako se može doći u zrakoplovstvo, pa će tako na svakom izložbenom primjerku i na svakom avionu biti raspoloživi stručni ljudi koji će odgovarati na pitanja zainteresiranih građana.

Podsjećamo, vrata hangara ZTC-a otvaraju se u 11 sati, a cjelodnevno događanje potrajat će do 20 sati. Za sve posjetitelje ulaz i parking su besplatni, a grad je organizirao i kružnu autobusnu liniju koja će posjetitelje iz Velike Gorice prevoziti do ZTC-a.