°C 10

50 godina Javne vatrogasne postrojbe Samobora

28.11.2017.

majai

Samoborska Javna vatrogasna postrojba je u svojoj novoj zgradi u sklopu bivše vojarne, u koju se preselila sredinom prošle godine, u petak, 24. studenoga, velikom svečanošću obilježila punih 50 godina rada.

Proslavi pola stoljeća djelovanja Javne vatrogasne postrojbe Samobora nazočili su brojni uzvanici i gosti, predstavnici Grada Samobora, zapovjednici i predstavnici najviših tijela vatrogasaca na državnoj, županijskoj i lokalnoj razini, kao i svi oni koji s vatrogascima usko surađuju.

Prigodno izvješće o nastanku, povijesti i radu JVP-a iznio je njezin dugogodišnji zapovjednik Mladen Žitković, koji se osvrnuo i na neke manje poznate detalje o radu i životu profesionalnih vatrogasaca. Jer, kako je naglasio, vatrogastvo je životni poziv, vatrogasci odrađuju zadatke od posebne važnosti za svoju zajednicu, od kojih je najvažnija brza, profesionalna i učinkovita pomoć sugrađanima u nevoljama, koje nisu samo požari, jer tu je i cijeli niz rješavanja drugih problema u kojima vatrogasci imaju iznimno važnu ulogu i doprinos.

Duga povijest vatrogastva u Samoboru iznjedrila je cijele generacije vatrogasaca, puno je obitelji u Samoboru i okolici koje žive vatrogastvo, na čemu im pomalo zavide njihovi prijatelji i kolege iz drugih sredina. K tome, rekao je Žitković, samoborski vatrogasci uvijek imaju punu podršku Grada Samobora, na čemu je zahvalio i bivšim, kao i sadašnjem gradonačelniku.

Izlaganje zapovjednika Žitkovića potkrijepljeno je i dokumentarnim filmom o djelovanju JVP-a, kojim je ukratko prikazan razvoj, rad i visoke tehničke mogućnosti kojima danas raspolaže.

Uslijedio je najsvečaniji dio proslave, kada je zamjenik gradonačelnika Željko Stanec u ime Grada Samobora zapovjedniku Žitkoviću poklonio zastavu s likom sv. Florijana vatrogascima JVP-a, koja je tog jutra blagoslovljena na svetoj misi održanoj za vatrogasce, kao znak zahvalnosti za sve što su vatrogasci učinili za dobrobit građana Samobora.

Nakon što je zamjenik Stanec na zastavu pričvrstio posebnu lentu, predao ju je zapovjedniku Žitkoviću na čuvanje, sa željom da ju ponosno nose i da ih dodatno čuva.

U povodu velike obljetnice uručena su odličja, priznanja, zahvalnice i povelje najprije umirovljenim vatrogascima, zatim članovima upravnih vijeća, građanima i gospodarstvenicima za svesrdnu pomoć i suradnju, DVD-ima s područja Grada Samobora s kojima usko surađuju, institucijama, udrugama, tvrtkama i medijima koji prate i svesrdno pomažu djelotvornom radu postrojbe, a na kraju i samim zaposlenicima i vodstvu JVP-a za hrabrost i požrtvovnost u radu.

Zapovjednik Mladen Žitković uručio je potom obljetničku povelju zamjeniku gradonačelnika Željku Stancu, koji je u ime Grada čestitao i zahvalio vatrogascima na svemu što čine.Čestitkama su se svojim prigodnim govorima pridružili i uvaženi gosti, nižući pohvale samoborskim vatrogascima, njihovom čelništvu i svima koji su doprinijeli tome da je samoborska Javna vatrogasna postrojba danas ogledan i zoran primjer vatrogastva u Hrvatskoj i šire.

Kako samoborski vatrogasci itekako brinu o svojem podmlatku, u povodu ove velike obljetnice pozvali su i učenike osnovnih škola da napišu koji stih ili sastavak o vatrogascima pa su, nakon provedenog natječaja, proglašeni i najbolji učenički uradci, kojima su također dodijeljene zahvalnice, a svi će biti pozvani na posebno druženje s vatrogascima.

(izvor: Grad Samobor)