°C 11

Žumberak je idealan za otvaranje proljetne bike sezone

25.02.2020.

Romana Šimek

Prekrasan kraj zime otvorio je bike koridore prije nego obično, pa tako i na Žumberku, na koji se biciklom kretalo obično najranije u proljeće. Vrijeme je već idealno za pedaliranje, šumske ceste su suhe, snijega nema, cvijeće posvuda. Bez vegetacije, Žumberak s bicikla izgleda kao da je drugi planet. Bloger Tportala Dražen Breitenfeld kroz kratki vodič upoznat će vas s najboljim rutama. 

Lišće na Žumberku sad ne zaklanja pogled, pa Dražen savjetuje da pripazite kad ste ondje na biciklu kako vam pažnju ne bi otela čarobna priroda. Iz Centra za posjetitelje Parka prirode Žumberak možete na niz atraktivnih izleta. Centar je otvoren vikendom, ondje možete parkirati auto te koristiti prostor lijepo uređenog objekta. Posebno su atraktivni drveni stolovi na livadi koju obožavaju djeca, ali i roditelji, jer pružaju niz mogućnosti za rekreaciju i boravak na otvorenom.

Od Budinjaka je osmišljena pješačka staza Kneževa, ali i niz biciklističkih staza. Zanimljiva je ruta preko sela Dane i Mrzlo Polje Žumberačko do Gornje Vasi i natrag prema Budinjaku. Gotovo petnaestak kilometara odlične staze, manjim dijelom po makadamu kroz šumu te uz izlazak u polje, gdje ćete vidjeti niz starih seoskih kuća i imanja od kojih zastaje dah.

Do sela Gornja Vas treba se malo penjati, ali će zato pogled na Žumberak biti fantastičan. Slijedi izlazak na glavnu cestu koja povezuje Samobor, Budinjak i Krašić. Njome se vraćate u Budinjak. Ruta nije teška, ali će vožnja potrajati oko sat i pol.

Od Budinjaka za bicikliste je preporučena ruta prema Sošicama novoasfaltiranim putem preko sela Tomaševci i Sopote. Do Sošica ima oko dvadeset kilometara. Ruta je nešto teža, no fascinantna priroda i lijepo uređena prometnica zapravo će vas opustiti. Dinamična je, s puno naizmjeničnih uspona i spustova, ali ne preteških. Vizure Žumberka prema Sv. Geri, Sloveniji i mnogim dolinama i kanjonima plijenit će pažnju. Odvažni se mogu spustiti u dolinu do slapa i izvora rijeke Kupčine, čiji žubor jedini remeti tišinu. Spustite li se, povratak i uspon bit će teški.

Bloger Tportala tako preporučuje nastavak vožnje prema selu Sopote, koje je samo po sebi muzej. Stanovnika više nema, no puno je uređenih kuća koje vlasnici ili nasljednici pomno održavaju. Autom do Budinjaka ili Sošica treba gotovo sat i pol vožnje. No, kako kaže, isplati se doći i potom uživati u kraju koji je zapravo nadomak Zagreba i Karlovca.

Od travnja do listopada u Budinjaku se mogu iznajmiti električni bicikli. Izgradnjom centra za posjetitelje u Sošicama otvorit će se niz mogućnosti, pa i usluga bike support. To će zasigurno povećati broj posjetitelja, pa i onih na biciklu. 

Sošice će tako postati novi centar Žumberka, ali i polazišna točka za odlazak na najviši vrh Sv. Geru te do mnogih atrakcija poput slapa Sopote, kojem se može pristupiti najlakše baš biciklom. Otvorit će se i koridori prilaza iz pravca Ozlja, Kamanja, Ribnika i Žakanja, gdje ima niz OPG-ova i vinskih cesta. Karlovačka županija izgradila je nekoliko bike odmorišta, a čelnike općina sreli smo u dogovaranju zajedničkih turističkih aktivnosti u zoni Žumberka i Kupe.

-Žumberak se pokazao idealnim i za lifestyle i bike test karizmatičnog Renault Koleosa. Kao da imate dnevni boravak sa sobom. Kad smo spustili stražnja sjedala, uz bicikl je komotno stala hrpa opreme za vikend. Sjedalo otraga može biti podignuto. Stavite li bicikle na krov ili unajmite, na Žumberak možete na auto&bike izlet i pol-, savjetuje Dražen Breitenfeld.

Dodatna oprema čini ovaj SUV dominantnim u klasi. Ambijentalno svjetlo u unutrašnjosti Koleosa i stražnji priključci za USB razveselit će najmlađe putnike. S obzirom na robusnost, SUV Koleos za volanom djeluje profinjeno i ugodno. Prvi je auto koji vozim, a koji se isto ponaša i na autocesti i na trusnom Žumberku. Uz mnoge dodatke, poput 4x4 te kamera i brojnih senzora, kretanje je vrlo prilagodljivo i sigurno. Motor je vrlo štedljiv, a automatski mjenjač ne čujete i gotovo ni ne osjetite. Za vikend obiteljsku avanturu na četiri, ali i dva kotača, pravi je izbor. Spoj terenske vožnje i auto hedonizma.

foto: Ilustracija/Grad Samobor