°C 0

Znanstveni skup o biskupu nežiću u Jaski

07.12.2017.

majai

Župa svetog Nikole biskupa Jastrebarsko u suradnji s Ogrankom Matice hrvatske u Jastrebarskom organizirala je znanstveni skup "Biskup Dragutin Nežić - zaslužni sin jaskanskoga kraja u Zagrebu i Istri" koji se održao u župnom Pastoralnom centru protekle subote.

Skupu su, između ostalih, nazočili i umirovljeni porečki i pulski biskup Ivan Milovan, izaslanik zagrebačkog nadbiskupa, moderator Nadbiskupskoga duhovnog stola preč. Tomislav Subotičanec, rektor Nadbiskupskoga bogoslovnog sjemeništa mr. preč. Anđelko Košćak, ravnatelj Ustanove za uzdržavanje klera i drugih crkvenih službenika preč. Ivica Budinšćak, jaskanski gradonačelnik Zvonimir Novosel te predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Jastrebarskom Klementina Škrabe.Župnik jaskanske župe i dekan Jaskanskog dekanata vlč. Stjepan Rožanković podsjetio je kako je jaskanski kraj dao dvojicu kardinala bl. Alojzija Stepinca i sl. Božjega Franju Kuharića, ohridskog nadbiskupa Rafaela Levakovića, trojicu zagrebačkih biskupa Benedikta Vinkovića, Petra Petretića i Martina Borkovića, porečko-pulskog biskupa Dragutina Nežića, vojnog ordinarija Jurja Jezerinca, varaždinskog biskupa Josipa Mrzljaka, naslovnog skradinskog biskupa Mihaela Matkovića te druge brojne svećenike i redovnice.-Neka ovo okupljanje bude svijetli spomen i častan podsjetnik, ali i izraz želje nas ovdje okupljenih za dubljim upoznavanjem života i djela biskupa Nežića. U vremenu koje je pred nama neka naši duhovni velikani predstavljaju živu nadu i pouzdan orijentir- rekao je preč. Tomislav Subotičanec dodavši:

-O našim duhovnim velikanima iz prošlosti ne govorimo danas kako bismo s njihovih imena i djela samo maknuli prašinu, već kako bi nas plamen njihova rada i djelovanja grijao i dalje.U ime grada Jastrebarskog okupljene je pozdravio gradonačelnik Zvonimir Novosel, a član predsjedništva jaskanskog ogranka Matice hrvatske, književnik i dramatičar Nino Škrabe istaknuo je kako je jedan od zadataka Ogranka Matice hrvatske u Jastrebarsko povezivanje kulture s prosvjetom i Crkvom. Na tom tragu izdano je više vrijednih knjiga i župnih monografija, a postavljena je i spomen-ploča crkvenom velikanu Stjepanu Bakšiću.

-Dragutin Nežić nam predstoji kao veliki zadatak- rekao je te izrazio nadu da će se objaviti zbornik radova i tiskati reprint knjižice koju je Nežić napisao 1939. povodom Euharistijskog kongresa u Jastrebarskom.

O životu Dragutina Nežića i njegovom djelovanju govorili su prisutni predavači. U predavanju "Korijeni i baština jaskanskoga kraja u životu biskupa Dragutina Nežića" mr. preč. Anđelko Košćak skupio je vrijedne podatke iz ranog života biskupa Nežića, koji je rođen i kršten 28. siječnja 1908. u Donjoj Reki u obitelji Mirka i Elizabete, r. Kokot.Osvrt na razdoblje od ređenja do odlaska u Istru, dao je mons. Baloban spomenuvši dvogodišnju službu kapelana u Požegi, a potom odlazak na poslijediplomski studij u Rim (1932-1935).-Za njegov budući rad u Istri valja naglasiti da je svećenik Nežić prateći posebno nadbiskupa Alojzija Stepinca stjecao iskustvo koje će mu biti iznimno važno u njegovu kasnijem djelovanju-kazao je Baloban."Pastoralno djelovanje biskupa Dragutina Nežića od 1947. do 1984." bio je naslov predavanja biskupa Ivana Milovana.

-Zahvalni smo biskupu Nežiću za njegovo pastirsko služenje našoj mjesnoj Crkvi tijekom više od tri desetljeća. Zahvalni smo i jaskanskome kraju što nam je dao toga pastira-zaključio je mons. Milovan.Posljednje predavanje, "Biskup Nežić i postkoncilska obnova Crkve u Istri" održao je prof. dr. Josip Grbac, koji je uvodno upoznao sudionike skupa o sličnom skupu održanom u Pazinu 20. listopada 2017., o obilježavanju 70 godina uspostave administrature i 40. obljetnici ujedinjenja istarske Crkve, iza čega je stajao upravo biskup Nežić.

U sjećanjima istarskih vjernika, biskup Nežić ostaje sinonim za istinskoga istarskog biskupa, kazao je.U raspravi je sudjelovalo više osoba, među kojima je bilo svećenika i vjernika koji su se prisjetili susreta s biskupom Nežićem, a poneki su donijeli i fotografije s tih susreta.Župnik Župe Petrovina Gojislav Kovačić s posebnom se radošću prisjetio svojih susreta s biskupom Nežićem, u raspravu se uključio i monsinjor Josip Baloban, a skupu je prisustvovala i najmlađa nećakinja biskupa Nežića, Jasna Nežić, koja se prisjetila njegovih posjeta rodnom kraju te je donijela album s fotografijama koji joj je ostavio biskup Nežić. Kroz program skupa i raspravu vodila je Klementina Škrabe, u glazbenom dijelu nastupili su violinisti, profesori glazbe Iva i Tvrtko Barač, a nakon znanstvenog skupa održano je euharistijsko slavlje koje je predvodio biskup Ivan Milovan.

(MH)