°C 16

Zlatne medalje za bučina ulja iz Pisarovine i Ivanića

29.05.2018.

Vana Pocrnjić

Proteklog vikenda održane su izložbe i to 1. Međunarodna izložba bučinih ulja Alpe - Adria i 8. Izložba bučinih ulja sjeverozapadne Hrvatske. Na izložbu je pristiglo 136 uzoraka bučinih ulja proizvođača iz Hrvatske, Slovenije, Austrije i Mađarske.

Na izložbama je dodijeljeno ukupno 11 zlatnih medalja, 47 srebrnih i 38 brončanih medalja.

S područja Zagrebačke županije na izložbama je sudjelovalo 11 proizvođača, od kojih su zlatnu medalju osvojili OPG Zlatko Vularić iz Donje Kupčine iz općine Pisarovina za nerafinirano bučino ulje proizvedeno tradicionalnim postupkom (uz prženje) te OPG Sara Andrić iz Ivanić-Grada za bučino ulje prešano hladnim postupkom, dok je srebrnu medalju osvojilo dvoje proizvođača, a brončanu medalju troje proizvođača.

Pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Zagrebačke županije Josip Kraljičković pozvao je sve županije na suradnju oko novih projekata, a posebno oko ulaganja u Distributivni centar za voće i povrće u Velikoj Gorici s ciljem stvaranja regionalnog centra za voće i povrće u Republici Hrvatskoj.

-Zagrebačka županija posebno skrbi za svoja ruralna područja te svake godine u svom proračunu izdvaja 15 milijuna kuna za njihov razvoj preko raznih potpora i projekata. Ponosni smo što je u Zagrebačkoj županiji registrirana jedina Udruga proizvođača bučinog ulja Hrvatske te Zadruga Crna kap koja očekuje dobivanje statusa proizvođačke organizacije- kazao je Kraljičković.

(Foto: Zagrebačka županija)