°C 13

Završili 33. Dani Rudarske greblice

09.07.2018.

Vana Pocrnjić

Ovogodišnje izdanje Dana Rudarske greblice, koji su po 33. put održani u Rudama, manifestacije je i ove godine privukla velik broj posjetitelja ali i natjecatelja, kojih je bilo čak 29-ero. Natjecatelji su se nadmetali tko će napraviti najbolji tradicionalni rudarski tenki kolač.

Organizatori iz KUD-a Oštrc i Udruge Rudarska greblica itekako mogu biti zadovoljni, jer im je opet uspjelo svoju najveću manifestaciju podići na višu razinu i ponuditi gostima raznolik program koji se ne propušta.

 

Nakon subotnjih gastro susreta, koncerata i gledanja utakmice ispred Rudnika sv. Barbare, nedjelja je najprije bila rezervirana za Dječju greblicu i prenošenje tradicije, znanja i tajni spravljanja dobre greblice mlađim generacijama.

U popodnevnim satima krenuo je kulturno-umjetnički program, koji je upotpunjen nastupima folklornih skupina u sklopu dan prije održanog 12. Međunarodnog festivala folklora Alpe Adria.

Festival folklora otvorili su domaćini iz KUD-a Oštrc, a nastupili su i pjevači i plesači Folklornog ansambla Mladost, s kojima su Rudari ove godine po prvi puta udružili snage i u Samobor i Rude doveli cijenjeni Alpe Adria Festival, iza kojeg stoji i Međunarodni savjet organizatora festivala folklora i tradicionalne kulture, koji djeluje pod UNESCOM.

U velikoj konkurenciji, a svih 29 probali su članovi žirija Andrejas i Renata Nikl, Martin Skendrović i Irena Kapor, pobjedu i nagradu od 500 kn je odnijela greblica pod šifrom Zabivalka, koju je napravila Lidija Skendrović.

(Foto: Grad Samobor)

 

Galerija slika

Završili 33. Dani Rudarske greblice Završili 33. Dani Rudarske greblice Završili 33. Dani Rudarske greblice Završili 33. Dani Rudarske greblice Završili 33. Dani Rudarske greblice Završili 33. Dani Rudarske greblice