°C 9

Vježba operativnih snaga civilne zaštite

28.05.2018.

Vana Pocrnjić

Operativne snage civilne zaštite Zagrebačke županije odradile su cjelodnevnu terensku, potom i pokaznu vježbu „Sava ̶ Ivanić-Grad 2018.“

Osnovni segment vježbe bio je uvježbavanje postupaka i mogućih intervencija u slučaju poplave. Gradili su se zečji nasipi, uvježbavale tehničke intervencije u nabujaloj rijeci, spašavali ljudi i stoka iz poplavljenih područja, tragalo se za nestalim osobama, gasio se požar objekta i otvorenog prostor, a poseban naglasak stavljen je na stožerno upravljanje i zapovijedanje te međusobnu koordinaciju operativnih snaga civilne zaštite.

-Bila je ovo zahtjevna vježba kojom smo simulirali ono što se može dogoditi u slučaju veće poplave. Htjeli smo vidjeti gdje su propusti kako bi se ubuduće ispravili- kazao je Josip Novosel, zapovjednik Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije.

Uz vatrogasce iz Ivanić-Grada, Kloštra Ivanića i Križa, sudjelovali i vatrogasci iz Rugvice, Svetog Ivana Zeline, Jastrebarskoga i Stupnika, policija, Zavod za hitnu medicinu Zagrebačke županije, županijsko Društvo Crvenoga križa - tim istok, Hrvatska gorska služba spašavanja - Stanica Samobor, Hrvatska udruga za obuku potražnih pasa, Državna uprava za zaštitu i spašavanje.

-Bitno je uočiti svaki, pa i najmanji propust prilikom vježbe kako se on ne bi dogodio na sljedećoj ili, na daj Bože, u realnoj situaciji. S obzirom na to da su snage civilne zaštite pokazale dobru pripremljenost možemo biti sigurni da i u stvarnoj situaciji možemo adekvatno odreagirati- kazao je Hrvoje Frankić, zamjenik župana i načelnik Stožera civilne zaštite Zagrebačke županije, a vježbu je pratio i župan Stjepan Kožić.

-Županija se trudi da iz proračuna izdvoji što više sredstava za nabavu opreme. Tako smo početkom godine s predstavnicima operativnih snaga potpisali ugovore ukupne vrijednosti oko 3,8 milijuna kuna. Bez opreme nema ni sigurnosti niti odrađivanja postavljenih zadaća“, rekao je župan.

(Foto: Zagrebačka županija)

Galerija slika

Vježba operativnih snaga civilne zaštite Vježba operativnih snaga civilne zaštite Vježba operativnih snaga civilne zaštite Vježba operativnih snaga civilne zaštite Vježba operativnih snaga civilne zaštite Vježba operativnih snaga civilne zaštite Vježba operativnih snaga civilne zaštite Vježba operativnih snaga civilne zaštite Vježba operativnih snaga civilne zaštite Vježba operativnih snaga civilne zaštite Vježba operativnih snaga civilne zaštite