°C 16

Veleševec: Jurica i Suzana najbolji u tradicionalnoj košnji

06.08.2018.

Redakcija

Na Odranskome polju u Veleševcu prošle je subote održano još jedno izdanje manifestacije „Kosci za kosce“  kojom Javna ustanova Zeleni prsten već desetu godinu za redom nastoji ukazati na važnost očuvanja livada košanica kao prirodnog staništa ptice kosac.

Jubilarno izdanje manifestacije na polju je unatoč žegi i suncu okupilo 34 natjecatelja u dvije kategorije te mnogo mladih koji su ostvarili izvrsne rezultate što dokazuje da rade s ručnom kosom, a ne samo s flaksericom.

Prilikom ocjenjivanja košnje gledao se čisti otkos, širina otkosa, lijepo slaganje plasta te čistoća brušenja kose. Svojom tehnikom košnje i umjetničkim dojmom žensku konkurenciju pomela je Suzana Panijan, inače aktivna članica KUD-a Veleševec, dok su u muškoj konkurenciji prva tri mjesta osvojili članovi Turopoljskog banderija Plemenite opčine turopoljske a najbolji je bio Jurica Buković. Pobjednici su nagrađeni novim kosama, a ostali sudionici prigodno grabljama.

Kako i sami ističu u Zelenom prstenu, glavni cilj im je očuvanje kosca, jedne od najugroženijih ptica Europe, koja je specifična po tome što se gnijezdi na livadama uz vlažna staništa, a osim zarastanja livada, ugroženost za ovu vrstu predstavlja i prerana košnja, košnja brzom mehanizacijom te kružna košnja od ruba prema sredini polja.

Kosac je ptica nešto veća od prepelice, perje mu je tople smeđe boje, a noge duge i snažne. Ime je dobio po tome što svoju prisutnost mužjaci odaju noćnim pjevom ”kreks-kreks” koje podsjeća na zvuk brušenja kose i koji se za tihih noći čuje na udaljenosti i do jednog kilometra.

-Ove godine rezultati istraživanja pokazuju kako je na području Odranskog polja u Zagrebačkoj županiji zabilježen 41 pjevajući mužjak. Tim brojem možemo biti relativno zadovoljni, međutim u odnosu na to kako je to nekada bilo nam govori da se populacija smanjila za 50% pa čak i više. Nekada je na Odranskom polju gnijezdilo 5-10% ukupne hrvatske populacije. Jedna je od ciljnih vrsta očuvanja zbog kojih je područje Turopolja i Odranskog polja proglašeno dijelom europske ekološke mreže Natura 2000.- istaknula je Martina Glasnović, ravnateljica JU Zeleni prsten Zagrebačke županije.

Na manifestaciji se govorilo i o projektu obnove drvenog mosta na rijeci Odri. Naime, radi se o mostu u mjestu Selce kraj Veleševca koji povezuje Turopolje i Posavinu, a koji je zatvoren od 2010. godine radi oštećenja. Njegovim su zatvaranjem stanovnici svakodnevno primorani u jednome smjeru putovati čak 30 kilometara duže.

-Tijekom srpnja Javna ustanova Zeleni prsten ishodila je građevinsku dozvolu za obnovu drvenog mosta na rijeci Odri. Do sada je u izradu projektne dokumentacije ukupno uloženo 482.740,00 kn. U cilju što brže obnove mosta, po stupanju na snagu pravomoćnosti građevinske dozvole, Javna ustanova Zeleni prsten će u drugoj polovici kolovoza predati Općini Orle kompletnu projektnu dokumentaciju. Obnova mosta nužna je za opstanak ruralnih područja uz rijeku Odru, a time i očuvanje livada košanica koje su stanište ptice kosac i drugih ugroženih vrsta – rekla je Martina Glasnović.

Hrvoje Frankić, zamjenik župana Zagrebačke županije pozvao je na sinergiju svih odgovornih služba kako bi olakšali život stanovnicima koji, kako bi sad došli do svojih parcela, šuma ili vinograda, svakodnevno prijeđu čak „pola Hrvatske“ obilaznim putem po državnoj cesti, umjesto dvanaest koliko će biti potrebno jednom kad most bude gotov.

Manifestaciju su zajedničkim snagama organizirali Javna Ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije, KUD Veleševec, KUD Posavec Dubrovčak Lijevi i Topolje, lovačko društvo ”Patka” Orle, Plemenita opčina turopoljska, Središnji savez uzgajivača konja hrvatski posavac i udruge uzgajivača hrvatskog posavca s područja Zagrebačke županije.

-I ova jubilarna 10-a godina održavanja protekla je u pozitivnom ozračju uz puno smijeha, pjesme i plesa te još jednom spojila ljubitelje prirode, tradicije i običaja na livadi Odranskog polja, koje su i kosci pjevom pozdravili do sljedeće, 11. manifestacije “Kosci za kosce”- kazali su iz Zelenog prstena.

Foto: Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije

Galerija slika

Veleševec: Jurica i Suzana najbolji u tradicionalnoj košnji Veleševec: Jurica i Suzana najbolji u tradicionalnoj košnji Veleševec: Jurica i Suzana najbolji u tradicionalnoj košnji Veleševec: Jurica i Suzana najbolji u tradicionalnoj košnji Veleševec: Jurica i Suzana najbolji u tradicionalnoj košnji Veleševec: Jurica i Suzana najbolji u tradicionalnoj košnji Veleševec: Jurica i Suzana najbolji u tradicionalnoj košnji Veleševec: Jurica i Suzana najbolji u tradicionalnoj košnji Veleševec: Jurica i Suzana najbolji u tradicionalnoj košnji Veleševec: Jurica i Suzana najbolji u tradicionalnoj košnji Veleševec: Jurica i Suzana najbolji u tradicionalnoj košnji Veleševec: Jurica i Suzana najbolji u tradicionalnoj košnji Veleševec: Jurica i Suzana najbolji u tradicionalnoj košnji Veleševec: Jurica i Suzana najbolji u tradicionalnoj košnji Veleševec: Jurica i Suzana najbolji u tradicionalnoj košnji Veleševec: Jurica i Suzana najbolji u tradicionalnoj košnji Veleševec: Jurica i Suzana najbolji u tradicionalnoj košnji Veleševec: Jurica i Suzana najbolji u tradicionalnoj košnji Veleševec: Jurica i Suzana najbolji u tradicionalnoj košnji Veleševec: Jurica i Suzana najbolji u tradicionalnoj košnji