°C 1

Upis u registar krvotvornih stanica u petak u Križu

14.03.2018.

Maja Ivčić

Zaklada Ana Rukavina ovog petka, 16. ožujka, organizira upis u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica u Križu.

Akcija upisa će se održati od 12 do 14 sati u prostoru Vijećnice Društvenog doma u Križu.

Svi zdravi građani od 18 do 40 godina starosti mogu se upisati u Hrvatski Registar. Proces upisa obuhvaća popunjavanje pristupnice i zdravstvenog upitnika te davanje uzorka krvi za HLA tipizaciju kojim se utvrđuju antigeni tkivne snošljivosti. Upis u Hrvatski registar prvi je korak koji je potrebno ispuniti kako bi se pomoglo teško oboljelima od akutnog i kroničnog oblika leukemije te bolesnika s teškim oštećenjem koštane srži diljem svijeta.

Poruka svake akcije upisa u Hrvatski registar je lijek je u nama. Njome Zaklada želi podsjetiti građane kako u sebi nosimo lijek kojim možemo spašavati živote. Do sada je djelovanjem Zaklade Ana Rukavina i Hrvatskog registra, koji je dio svjetskog registra (Bone Marrow Donors Worldwide), upisano 58.708 potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica, a šansa za život dana je za 81 oboljelu osobu u Hrvatskoj i inozemstvu.