°C 11

U Krašiću velika proslava 20. godišnjice beatifikacije Stepinca

26.09.2018.

Redakcija

20. obljetnica proglašenja blaženim kardinala Alojzija Stepinca, bit će svečano proslavljena u srijedu 3. listopada, u blaženikovoj rodnoj župi Presvetog Trojstva u Krašiću. No, uoči središnje proslave u krašićkoj župi bit će trodnevna duhovna priprava.

Prvi dan priprave počinje u nedjelju 30. rujna u 18 sati, krunicom i litanijama bl. Alojzija Stepinca. U 18,30 sati je svečano euharistijsko slavlje koje predvodi preč. Denis Barić, tajnik Druge Sinode Zagrebačke nadbiskupije. Nakon mise, u 19.30 održat će se koncert klasične glazbe “Lux musicae”.

U ponedjeljak 1. listopada, drugog dana trodnevnice, nakon krunice i litanija bl. Alojzija Stepinca u 18 sati, misno slavlje u 18.30 predvodi vlč. Domagoj Matošević, rektor svetišta Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici. Nakon mise u 19.30 sati kratki koncert održat će zbor župe Uznesenja BDM iz Marije Bistrice.

I posljednjeg dana trodnevne duhovne priprave, u utorak 2. listopada, krunica i litanije bl. Alojzija Stepinca počinju u 18 sati, a u 18.30 sati svečano je euharistijsko slavlje koje predvodi vlč. Odilon Singbo, sveučilišni kapelan na Hrvatskom katoličkom sveučilištu. Nakon mise, u 19.30 bit će svjedočanstvo misionara Crkve u Africi.

Središnja proslava 20. obljetnice beatifikacije bl. Alojzija Stepinca u župi Presvetog Trojstva u Krašiću održat će se srijedu, 3. listopada. Svečano euharistijsko slavlje u 12 sati predvodit će zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, u zajedništvu biskupa i svećenika Zagrebačke metropolije. 
Krunica je i litanije molit će se u 18 sati i u srijedu. Misu u 18.30 sati predvodit će vlč. Jakov Rađa, povjerenik za pastoral duhovnih zvanja i promicatelj katoličkih poziva u Zagrebačkoj nadbiskupiji. Nakon mise u 19.30 sati slijedi kateheza za mlade.

U sklopu programa proslave ovog jubileja u petak, 5. listopada, bit će upriličen i veliki koncert duhovne glazbe. Koncert započinje u 20 sati, a održava se u šatoru pored crkve. Nastupaju i svjedoče: Alan Hržica, Marija i Ivana Husar te Ana Rucner. U subotu 6. listopada hodočasnički je dan, a svečano euharistijsko slavlje bit će u 11 sati.

Sve će završiti u nedjelju, 7. listopada, proslavom Dana kruha kada u 8 sati počinje misno slavlje s blagoslovom prvoškolaca i ostale školske djece te zahvalom za plodove jeseni. U 9.15 sati na krašićkom Trgu blagoslov je plodova jeseni, a u 9.30 slijedi nastup KUD-a „Josip Torbar”, mažoretkinja i dječjeg vrtića „Didi”. Na svečanom euharistijskom slavlju s početkom u 11 sati proslavit će se i 80. godina prisutnosti redovnica Služavki Malog Isusa u Krašiću. Misu predslavi pomoćni zagrebački biskup Ivan Šaško.

U ponedjeljak 8. listopada na Dan hrvatske neovisnosti u Krašić hodočasti molitvena zajednica Marijin vijenac Kraljice obitelji. Svečano euharistijsko slavlje u 11 sati predvodi sisački biskup Vlado Košić.