°C 7

U Jaski obilježen Dan Vladka Mačeka: 'Za njegovo djelovanje ključna je sintagma o cvjetnoj livadi'

22.07.2019.

Petar Brnada

Na dan 20. srpnja, prije 140 godina rodio se u Jastrebarskom velikan hrvatske povijesti, dr. Vladko Maček, dugogodišnji predsjednik Hrvatske seljačke stranke (1928-1964), istinski demokrat, mirotvorac, antifašist i antikomunist, tvorac Banovine Hrvatske, važne karike na putu prema hrvatskoj državnosti.

Prije 26 godina, 1993. godine, Ogranak HSS-a "Dr. Vladko Maček" iz Jastrebarskog organizirao je veličanstvenu proslavu "Dan Vladka Mačeka". Nakon toga "Dan Vladka Mačeka" slavi se svake godine kao službena gradska manifestacija, a u proslavi sudjeluju predstavnici državnih, županijskih, gradskih i općinskih vlasti bez obzira na stranački predznak.

-Lik i djelo Vladka Mačeka prihvaćeno je kao svehrvatska i nadstranačka povijesna veličina. U Jaski je tako spomen-pločom i spomen-bistom obilježeno mjesto Mačekovog rođenja, Mačekovim imenom prozvana je glavna jaskanska ulica, a u Zavičajnom muzeju otvorena je Mačekova spomen-soba. I u Kupincu (općina Klinča Sela), gdje je Maček posjedovao imanje, postavljen je Mačekov spomenik- kazali su iz Ogranka Matice hrvatske u Jastrebarskom.

"Dan Vladka Mačeka" obilježen je i ove godine, u četvrtak, 18. srpnja, svečanom sjednicom Gradskog vijeća Jastrebarsko, svetom misom u župnoj crkvi svetog Nikole biskupa te polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod Mačekove spomen-biste. Predsjednik Skupštine Zagrebačke županije Damir Mikuljan tom prilikom je izjavio da je Maček bio legendarni seljački vođa, građanski političar i istinski demokrat. "Za dešifriranje njegova djelovanja ključna je sintagma o 'cvjetnoj livadi'. Nikad nitko prije njega, niti poslije njega, nije tako lijepim, jednostavnim, svima pristupačnim riječima objasnio što znači različitost tolerancije", rekao je Mikuljan, naglasivši da je Maček uvijek vodio računa o čovjeku.

Nakon toga u Kupincu je održana tribina posvećena Vladku Mačeku u organizaciji HSS-a Zagrebačke županije na čelu s Martinom Glasnović i HSS-a Klinča Sela na čelu s Gordanom Juranko. Tribinu je u prepunoj dvorani kupinečkog Vatrogasnog doma moderirao povjesničar dr. Hrvoje Petrić, a sudjelovali su predsjednik HSS-a Krešo Beljak, Darko Till iz Udruge za promicanje hrvatske političke povijesti "Neda Prpić-Gamiršek" te književnik, publicist i suautor knjige "Maček izbliza" Nino Škrabe, jedan od pokretača održavanja "Dana Vlada Mačeka".

Posebno zanimljiv bio je osvrt na Vladka Mačeka kao pjesnika, a njegove izabrane stihove pročitao je prvak Kazališta Škrabe Želimir Hrković, potpredsjednik jaskanskog Ogranka Matice hrvatske.