°C 11

U Jaski međunarodna izložba jaslica

18.12.2017.

majai

Udruga jasličara Jaska i ove je godine priredila spektakularnu izložbu božićnih Jaslica u Pastoralnom centru župe svetog Nikole. Riječ je o Međunarodnoj izložbi jaslica koja se u Jaski organizira već 10. godinu zaredom.

Jubilarna, 10. međunarodna izložba božićnih jaslica u Jastrebarskom donosi radove više od 60 autora među kojima su oni koji se jasličarstvom bave cijeli život, ali i oni koji su to tek počeli – djeca i mladi. Svima je zajedničko jedno – ljubav prema tradiciji izrade jaslica i njeno očuvanje za nove generacije.

-Htjeli bismo da se obitelji druže, da su na okupu i da sa svojom djecom izrađuju jaslice kako bi se ta tradicija u Jaski nastavila – rekla nam je gospođa Đurđa Medvedovski, predsjednica Udruge jasličara, i začetnica ove ideje u Jastrebarskom.

Kroz ovih deset godina, Jaska je na izložbi ugostila jasličare iz raznih krajeva Hrvatske, ali i inozemstva čime je izložba postala i međunarodna. Uz izlagače iz Ivanić Grada, Velike Gorice, Karlovca, Samobora, Zagreba, Jaske i susjednih općina i drugih, ove godine svoje su jaslice izložili i gosti iz Austrije te Italije.

Tehnike kojima su izrađene doista su raznovrsne. Mogu se tako vidjeti jaslice od drva, stakla, papira, školjki, gline, a nekima su kao figure poslužili čak i šarafi. Izložba koja je jučer otvorena osim što u naš grad donosi onaj istinski božićni duh, donosi i pogled u svijet mašte njenih izlagača.

Posebno je zanimljivo vidjeti radove onih najmlađih među kojima su i djeca vrtićke dobi.

-Važno je uključiti djecu i naučiti ih kako se izrađuju jaslice. Organiziramo tako radionice baš za njih, i vrtićku i školsku djecu, a oni se trude i naprave prekrasne jaslice, za što ih i nagrađujemo – rekla nam je gospođa Medvedovski.

Prilikom otvorenja Udruga je najmlađima darovala po 100 kuna kako bi nagradila njihov trud i motivirala ih da do godine naprave još maštovitije jaslice.

Svečano otvorenje svojim su nastupom upotpunili članovi Udruge pjevača izvornih pjesama Sveta Jana koji su u prepunom Pastoralnom centru doprinijeli još većem božićnom ugođaju izvodeći najpoznatije božićne pjesme.

Izložbu jaslica možete pogledati do 6. siječnja 2018. godine, radnim danom od 17 do 19 sati te nedjeljom od 17 do 20 sati, osim blagdanima i praznicima kada je izložba zatvorena.

(Maja Ivčić)

Galerija slika

U Jaski međunarodna izložba jaslica U Jaski međunarodna izložba jaslica U Jaski međunarodna izložba jaslica U Jaski međunarodna izložba jaslica U Jaski međunarodna izložba jaslica U Jaski međunarodna izložba jaslica U Jaski međunarodna izložba jaslica U Jaski međunarodna izložba jaslica U Jaski međunarodna izložba jaslica U Jaski međunarodna izložba jaslica U Jaski međunarodna izložba jaslica U Jaski međunarodna izložba jaslica U Jaski međunarodna izložba jaslica U Jaski međunarodna izložba jaslica U Jaski međunarodna izložba jaslica U Jaski međunarodna izložba jaslica U Jaski međunarodna izložba jaslica U Jaski međunarodna izložba jaslica U Jaski međunarodna izložba jaslica