°C 4

Turopoljski banderij na 350. obljetnici kravate

25.05.2017.

Igor

Turopoljski banderij protekle subote sudjelovao je u obilježavanju 350. obljetnice imenovanja kravate u Zagrebu.

Academica Cravatica, ustanova posvećena povijesnom istraživanju i promociji kravate, organizirala je obilježavanje ovog jubileja, a dio programa je uključivao i veliku smjenu straže Kravat pukovnije na kojoj su sudjelovale i druge povijesne postrojbe među kojima i Turopoljski banderij. Obilježavanje je počelo uz pješački postroj Zdruga povijesnih postrojbi u srcu Zagreba, na Trgu bana Josipa Jelačića, a potom su se okupili na Markovom trgu gdje održana svečana smjena straže. Svi sudionici potom su se uputili u Klovićeve dvore gdje je otvorena izložba "1667. - Hrvati, Francuzi i kravata".

Program se održavao pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske, gospođe Kolinde Grabar- Kitarović i u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba te uz potporu ostalih partnera. Odabir datuma 20. svibnja 2017. leži u činjenici da je preustroj pukovnije “Royal Cravates” dovršen 20. svibnja 1667. uz osobni nadzor francuskog kralja Luja XIV.

Galerija slika

Turopoljski banderij na 350. obljetnici kravate Turopoljski banderij na 350. obljetnici kravate Turopoljski banderij na 350. obljetnici kravate