°C 4

Tribina HSU-a: -Što se "valja" iza reforme mirovinskog sustava?

08.03.2018.

Redakcija

Iako Ministarstvo rada i mirovinskog sustava još uvijek nije službeno predstavilo svoj prijedlog reforme mirovinskog sustava, saznanja o tome ipak su imali član Nacionalnog vijeća za mirovinski sustav Željko Šemper i saborski zastupnik i predsjednik HSU-a Silvano Hrelja i to su podijelili na javnoj tribini u lijepo ispunjenoj gradskoj vijećnici u Vrbovcu.

Željko Šemper okupljene je predstavnike gradskih i općinskih organizacija HSU-a, ali i drugih stranaka te umirovljeničkih udruga iz Vrbovca, Zeline, Ivanića, Dubrave, Gradeca, Brckovljana...informirao kako je Vlada fokusirana na uvođenje strože penalizacije zbog prijevremenog odlaska u mirovinu, skraćenje roka za uvođenje produljenog radnog staža na 67 godina do 2028. (umjesto do ranije propisane 2038. godine), smanjenje liste zanimanja i zamjenu beneficiranog radnog staža tzv. profesionalnom mirovinom, povećanje individualne mirovinske štednje (tzv. drugog mirovinskog stupa) s 5% na 10% u roku od 5 godina, te uvođenje državne naknade za osobe starije od 65 godina bez staža i za one s nedovoljnim stažom.

Umirovljenički predstavnici u Nacionalnom vijeću za mirovinski sustav tome se protive i smatraju kako bi prioriteti mirovinske reforme trebali biti poboljšanje formule za usklađivanje mirovina s troškovima života i plaćama u korist umirovljenika, smanjivanje razlike između mirovina osoba umirovljenih do i nakon 1999. godine, usklađivanje regulative za obiteljske mirovine i regulative za penalizaciju pri odlasku u prijevremenu mirovinu s praksom u EU, te ukidanje 3% zdravstvenog doprinosa na mirovine veće od 5.000 kuna.

Nacionalno vijeće za mirovinski sustav je savjetodavno tijelo Vlade RH sastavljeno od po 3 predstavnika Matice umirovljenika i Sindikata umirovljenika te predstavnika ministarstava rada i mirovinskog sustava, zdravstva i financija.

Izlagači nisu optimistični da će Vlada RH prihvatiti njihove zahtjeve. Ako bi se u mirovinski sustav uvelo pravde i reda, trošak - iako znatan - ne bi bio toliko velik, kao što se predstavlja.

Posebno ih brine, što sadašnji i budući umirovljenici, bez obzira na svoje interese, većinom glasaju za stranke kojima status i prava umirovljenika nisu prioritet.

Ovu uspješnu i korisnu tribinu organizirali su Županijska organizacija HSU-a Zagrebačke županije, te domaćin - Gradska organizacija Vrbovec.