°C 26

Traminac iz Zaprešića šampion među vinima županije

16.06.2017.

majai

Zaslužena priznanja, za kakvoću vina, primili su vinari koji su sudjelovali na ovogodišnjem 14. ocjenjivanju vina Zagrebačke županije. Ukupni šampion je traminac Stjepana Đurinskog iz Hruševca Kupljenskog kraj Zaprešića.

Svečanost dodjele zlatnih priznanja, u sklopu manifestacije „Dani otvorenih butelja“, upriličena je na Trgu Katarine Zrinske u Zagrebu.

Sveukupnim šampionom proglašen je traminac, izborna berba prosušenih bobica, berba 2015., Stjepana Đurinskog iz Hruševca Kupljenskog (Zaprešić). Ujedno je ovo vino bilo i najbolje ocijenjeno u kategoriji bijelih mirnih vina s ostatkom sladora. U kategoriji bijelih mirnih suhih vina šampionsko priznanje pripalo je OPG-u Puhelek Purek iz Gornjeg Psarjeva (Sveti Ivan Zelina) za sauvignon, berba 2016., a u kategoriji ružičastih i crnih mirnih vina Vinariji Voštinić Klasnić iz Graberja Ivanićkog (Ivanić-Grad) za mješavinu crnih sorata, berba 2016. Šampion u kategoriji specijalnih vina je bermet OPG-a Mate Vrbanića iz Kloštra Ivanića, dok je OPG Josipa Rajakovića iz Krašića šampionska priznanja primio za traminac, izbornu berbu prosušenih bobica, berba 2016., u kategoriji vina iz posljednje berbe, i pjenušac Grüwald Princ, berba 2015., u kategoriji pjenušavih vina. OPG Josipa Rajakovića osvojio je i najviše zlatnih priznanja - ukupno osam.


Zajedno s vinskom kraljicom Lucijom Šember, priznanja 'zlatnim' vinarima, uručio je zamjenik župana Hrvoje Frankić.

-U županiji nema loših, usuđujem se reći imamo samo dobra i izvrsna vina. Maksimalno podupiremo rad vinogradara i vinara, pratimo ih dugi niz godina kako financijski tako i marketinški i savjetodavno. Želimo da se Županija, uz ostalo, profilira i svojom eno-gastro ponudom- rekao je Frankić, podsjetivši vinare da je u tijeku natječaj kojim Županija podupire njihov rad te ih pozvao da se na njega jave.

Završnica ovogodišnjega ocjenjivanja održana je 11. svibnja u Svetom Ivanu Zelini, na gospodarstvu obitelji Branka Čegeca. Dvije komisije, sastavljene od po pet certificiranih ocjenjivača, ocijenile su 122 vina. Dodijeljene su dvije velike zlatne diplome, 52 zlatne, 56 srebrnih i 9 brončanih diploma. Također, sukladno Pravilniku o ocjenjivanju vina, najbolja vina sorte chardonnay i rajnski rizling birali su novinari koji prate eno-gastronomiju. Najbolje ocijenjeni chardonnay (berba 2015.) proizvelo je obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Jarec Kure iz Biškupca Zelinskog (Sveti Ivan Zelina), a najbolje ocijenjeni rajnski rizling (berba 2016.) OPG Branka Crnića iz Celina Goričkih (Zaprešić).