°C 13

Tradicionalna Vrbovečka pera dobila je svoju web stranicu

21.01.2019.

Vana Pocrnjić

Vrbovečka pera slano je tradicionalno jelo svojstvene recepture i oblika, specifičnog izgleda koji podsjeća na pizzu od sira, a sada ima i svoju web stranicu na kojoj možete pronaći sve što vas zanima, od same povijesti nastajanja ovog tradicionalnog jela pa do najboljih recepata koji se prenose "s koljena na koljeno."

Pisanih izvora o peri je malo i novijeg su datuma, uglavnom u knjižicama recepata koje objavljuju tradicionalna Hrvatska jela. Tradicija se svakako neće izgubiti sada kada je sve zabilježeno na web stranici, koja će zasigurno dugo zaživjeti za one mlađe generacije. Na sreću, postoje brojne žene uključene u udruge koje pripremaju tradicionalna jela na manifestaciji “Kaj su jeli naši stari”.

-Zahvaljujući ovoj manifestaciji "Kaj su jeli naši stari" recept je “otkriven” i sačuvan. Naime, na prvoj takvoj manifestaciji u Vrbovcu, davne 1981. godine, upravo su starije seoske žene iz sela u okolici Vrbovca pripremile peru kao izvorno staro jelo njihovih majki i baka-istaknule su kazivačice recepta Ana Marenčić i Jelka Tretinjak. 


Dodale su kako se pera pripremala za blagdane ili prilikom većih radova, te da se u Vrbovcu i okolnim selima pripremala slana pera, a puno rjeđa varijanta za djecu ponekad je bila i slatka.