°C -3

Svjetski dan ptica selica obilježit će se u Samoboru

15.05.2018.

Vana Pocrnjić

Povodom Svjetskog dana ptica selica Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije u suradnji s Gradskom knjižnicom Samobor organizira predavanje o najpoznatijoj ptici selici, rodi i to već sutra u Gradskoj knjižnici Samobor s početkom u 10 sati.

Svjetski dan ptica selica obilježava se drugog vikenda u svibnju od 2006. godine u svrhu podizanja svijesti javnosti o potrebi zaštite ptica selica i njihovih staništa.

Inicijativa za obilježavanje toga dana pokrenuta je pod pokroviteljstvom međunarodnog Sporazuma o zaštiti afričko-euroazijskih migratornih ptica močvarica i Konvencije o zaštiti migratornih vrsta divljih životinja.

Obilježavanjem Svjetskog dana ptica selica skreće se pažnja na ptice selice koje su najugroženije jer se susreću s opasnostima cijelom dužinom svojih selidbenih putova. Njihova brojnost je proteklih tridesetak godina u značajnom padu.

Mnoga mjesta o kojima ptice ovise su ugrožena ljudskim aktivnostima i njihovo uništavanje i nestajanje glavni je uzrok ugroženosti ptica selica.