°C 30

Svetojanski običaji: Izradile cvjetne vijence na starinski način

28.10.2017.

majai

Vrijedne i aktivne jutros su bile članice Etno udruge Sveta Jana te članice Udruge izvornih pjesama Sveta Jana okupivši se u Etno kutku u Dragi Svetojanskoj kako bi uoči blagdana Svih Svetih prigodno izradile nekoliko cvjetnih vijenaca za grobove naših pokojnih. No, nije bila riječ o običnim vijencima već o onakvima kakvi su se nekad izrađivali kako bi se i ta stara tradicija očuvala od zaborava.

Povodom blagdana Svih Svetih Etno udruga Sveta Jana organizirala je još jednu radionicu starih običaja. Vijence kakvi su se na grobove nekad stavljali načinile su danas vrijedne svetojanske ruke. Riječ je cvjetnim vijencima u obliku suze ili kruga.-Pronašli smo staru vrstu cvijeća – starih roža koje su se koristile nekada u Svetoj Jani, a koje ćemo i zasaditi oko Komore i od kojih smo se potrudile napraviti vijence. S obzirom na to da nekad na grobljima nisu bili spomenici nego križevi vijenac u obliku suze stavljao se na križ, a drugi okrugli bio je na sredini groba-objasnila nam je predsjednica Etno udruge Jasnica Vojvodić.Izrada cvjetnih vijenaca članice svetojanskih udruga na kratko je vratila u prošlost kada su neke od njih još kao djevojčice pomagale svojim bakama i mamama u izradi istih takvih vijenaca. Nakon što su se izradili, vijenci bi se stavljali u košare, ili bi ih muškarci objesili na bicikl i tako odvozili do groblja, prepričale su nam Svetojanke.Nakon izrade uputile su se prema Gorici Svetojanskoj gdje su kod spomenika poginulim braniteljima položile jedan od vijenaca te upalile svijeće. Ostale vijence položile su kod glavnog križa na groblju, te na grobove obitelji Signeri, obitelji Martinković koja je pokrenula izgradnju škole u Svetoj Jani i gdje je pokopan ravnatelj škole g. Peškura kao i na neke od grobova svojih najmilijih.Etno udruga Sveta Jana tako nastoji stare običaje oteti od zaborava i poučiti o njima mlade generacije, a uskoro se pripremaju i nove radionice koje će upotpuniti zimske večeri u svetojanskom kraju.-Već se okupljamo za novu radionicu koja će krenuti za mjesec dana. S obzirom na to da su se i nekad žene najviše zimi bavile našivavanjem tako ćemo i mi ovu zimu iskoristiti za još jednu radionicu pa ćemo mlade učiti različitim vrstama našivavanja – najavila je predsjednica Etno udruge.

Baština svetojanskog kraja tako će zauvijek biti očuvana.

Galerija slika

Svetojanski običaji: Izradile cvjetne vijence na starinski način Svetojanski običaji: Izradile cvjetne vijence na starinski način Svetojanski običaji: Izradile cvjetne vijence na starinski način Svetojanski običaji: Izradile cvjetne vijence na starinski način Svetojanski običaji: Izradile cvjetne vijence na starinski način Svetojanski običaji: Izradile cvjetne vijence na starinski način Svetojanski običaji: Izradile cvjetne vijence na starinski način Svetojanski običaji: Izradile cvjetne vijence na starinski način Svetojanski običaji: Izradile cvjetne vijence na starinski način Svetojanski običaji: Izradile cvjetne vijence na starinski način