°C 11

Stepinčevo u Krašiću: Počinje devetnica

31.01.2018.

Maja Ivčić


Ovogodišnje Stepinčevo, kojim se obilježava godišnjica smrti kardinala Alojzija Stepinca, imat će poseban značaj jer ove godine se slavi 20. obljetnica od njegova proglašenja blaženim.

S posebnim ponosom i pijetetom blaženog kardinala Alojzija Stepinca svake se godine prisjeća njegov rodni Krašić gdje se, na godišnjicu njegove smrti 10. veljače obilježava Stepinčevo. Krašić tada posjeti mnoštvo hodočasnika iz svih krajeva Hrvatske, te sudjeluje u molitvama devetnice.

U krašićkoj crkvi Presvetog Trojstva devetnica započinje ovaj petak, 2. veljače. Svakodnevno će se u 18 sati služiti sveta misa kojoj će, od 17 sati prethoditi pobožnosti molitve krunice, klanjanja ili Križni put. Molit će se za proglašenje blaženog kardinala Stepinca svetim, a na svetim misama će svakog dana sudjelovati grupe hodočasnika iz različitih dekanata koji će slavlje upotpuniti pjesmom svojih zborova.

Dolazak su najavili župljani Dugoselskog i Karlovačkog dekanata, Velikogoričko-odranskog dekanata, Jastrebarskog dekanata, Novozagrebačkog dekanata, vjernici iz Zagreba i Svetog Križa Začretja.

Svečano otvorenje devetnice bit će u petak u 17 sati, a pobožnost Križnog puta najavljena je za nedjelju, 4. veljače, utorak, 6. veljače te četvrtak i petak, 8. i 9. veljače.

Na samo Stepinčevo, u subotu, 10. veljače, u crkvi Presvetog Trojstva služit će se tri euharistijska slavlja – u 8, 10,30 i 17 sati. Središnje slavlje u 10,30 prenosit će HRT.

Ove godine Stepinčevo za vjernike ima još posebniji značaj jer se obilježava i 20 godina od proglašenja Stepinca blaženim. Naime, Kardinala Alojzija Stepinca je 3. listopada 1998. godine u Mariji Bistrici Papa Ivan Pavao II proglasio blaženim pred oko 500 000 okupljenih vjernika.