°C 18

Satovi povijesti na prvoj crti bojišnice

09.05.2017.

majai

U organizaciji HVIDR-e Samobora i Svete Nedelje samoborski srednjoškolci su, u pratnji svojih profesorica i predstavnika udruga proizašlih iz Domovinskog rata, obišli 5. svibnja prvu crtu bojišnice svojih očeva i sugrađana: Okučani – Bijele Stijene – Pakrac – Bučje – Trokut.

Tradicionalno edukativno - memorijalno putovanje za tridesetak učenika ETUŠ-a i Srednje strukovne škole Samobor na zapadnoslavonsko bojište, gdje je u borbama sudjelovala 151. samoborska brigada i brojni Samoborci i Svetonedeljčani, organizirano je već nekoliko puta, a poklopilo se s obilježavanjem godišnjice Bljeska.

Uz predsjednika HVIDR-e Samobora i Svete Nedelje Miljenka Komesa, predsjednicu Udruge roditelja palih branitelja Samobora i Svete Nedelje Đurđu Purić i druge predstavnike Koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata Samobora i Svete Nedelje te samoborske branitelje koji su sudjelovali u borbama na tom ratištu, srednjoškolcima su svoja sjećanja i tumačenja o zbivanjima na prvoj crti te bojišnice prenijeli i branitelji toga kraja.

Učenici su obišli i Dubovac, mjesto gdje je nedavno, nakon 26 godina, pronađeno tijelo poginulog branitelja iz Ruda Vlade Nikla, spomen–park i spomen–sobu vojno–redarstvene operacije Bljesak u Okučanima, gdje se čuva uspomena i na branitelja Roberta Erdelju iz Strmca, koji je poginuo u toj operaciji, zatim spomen obilježja u Bijelim Stijenama i Kusonjama, prvi logor u koji su zatvarani Hrvati u Bučju, izloženu ratnu opremu u Prekopakri, Muzej vojne i ratne povijesti u Pakracu te zajednički spomenik braniteljima na Trokutu.

Na svim mjestima zapalili su svijeće i položili cvijeće u spomen na poginule branitelje, a svoje dojmove iz ovog živog sata povijesti prenijet će i kolegama u školi.