°C -3

Samoborci spalili Fašnika

14.02.2018.

Maja Ivčić

Veliko finale 192. Samoborskog fašnika odigralo se sinoć na Srakinoj rivijeri. Proglašeni su dobitnici nagrada za najbolje maske te pobjednici fašničkih nagradnih igara, a na posljetku je i odzvonilo krivcu za sve nedaće koje su snašle pošteni samoborski puk.

-Nek se na galgama ziba! Nek gori Princ Fašnik! - presudio je Sudec koji se uz Sraku i Fiškala i sve okupljene posjetitelje tako još jednom oprostio od Princa.

Onaj koji nam je ove, a i proteklih godina, učinio naviše zla završio je na vješalima te je spaljen, što su Samoborci pozdravili pljeskom te proslavili uz spektakularan vatromet. Zabava do dugo u noć nastavila se na trgu uz koncert Tonija Cetinskog.

Samoborski fašnik već je više od 190 godina simbol Samobora i Samoboraca, vrijeme u kojem si oduška daju svi oni koji u sebi nose kreativnost, maštovitost i inovativnost pa navuku masku i pokažu se u nesvakidašnjem svjetlu. No, on je i puno više od pukog maškaranja. Oduvijek je prožet političkom satirom, stvoren da kritizira poteze "onih na vlasti" te svakodnevne aktualnosti u Hrvatskoj i svijetu. Duhovitost i domišljatost stoga se u Fašničkoj republici i najviše nagrađuje, a ove godine nagrade su završile u rukama Bare i Dare iz Braslovja za pojedinačnu masku, te Alkaricama iz Gradske knjižnice za skupnu masku.

Bari i Dari pripao je poklon bon u vrijednosti od 20 tisuća kuna za novu kupaonicu ili kuhinju tvrtke NORD Samobor, a Alkaricama 8 tisuća kuna na kartici Splitske banke i poklon bon Chromosa u vrijednosti od tisuću kuna.

Pobjednici među mjesnim odborima su Rude koje su osvojile 16 tisuća kuna, na drugom mjestu je Pavučnjak s 14 tisuća kuna, a na trećem Domaslovec koji je osvojio 11 tisuća kuna. Ostalima je pripalo po 9.750 kuna.

Na ovogodišnjem Fašniku dodijeljeno je po prvi puta i Srakino pero sa zlatnim halterom i to Alanu Koletiću za razvoj alternativnih fašničkih ideja.

Galerija slika

Samoborci spalili Fašnika Samoborci spalili Fašnika Samoborci spalili Fašnika Samoborci spalili Fašnika Samoborci spalili Fašnika Samoborci spalili Fašnika Samoborci spalili Fašnika Samoborci spalili Fašnika Samoborci spalili Fašnika Samoborci spalili Fašnika Samoborci spalili Fašnika Samoborci spalili Fašnika Samoborci spalili Fašnika Samoborci spalili Fašnika Samoborci spalili Fašnika Samoborci spalili Fašnika