°C 15

Samoborac Jan Tominić na Euroviziji mladih glazbenika

20.08.2018.

Vana Pocrnjić

Učenik samoborske Glazbene škole Ferdo Livadić Jan Tominić nastupio je u drugoj polufinalnoj večeri natjecanja Eurovizija mladih glazbenika. Iako nije ušao u finale, odličan nastup pred publikom i žirijem bit će mu dragocjeno iskustvo u daljnjem glazbenom razvoju, budući da je bio najmlađi natjecatelj.

Ove godine svoje recitale izvelo je 18 mladih glazbenika raspoređenih u dvije polufinalne večeri, a put u finale koje se održava 23. kolovoza u dvorani Usher u Edinburgu osiguralo je šestero mladih glazbenika - iz Češke, Njemačke, Mađarske, Norveške, Rusije i Slovenije.

Mladi 14-ogodišnji saksofonist Jan Tominić svirao je uz Škotski simfonijski orkestar BBC-a pod ravnanjem Thomasa Dausgaarda, a predstavio se s Demerssemanovom Fantaisie sur un thème original, Françaixovom skladbom Cinq danses exotiques, Ariu Eugena Bozze i trećim stavkom Scaramouche suite Dariusa Mihlauda.

Članovi ocjenjivačkog suda bili su skladatelj i dirigent Sir James MacMillan, dirigentica Marin Alsop, skladateljica i producentica Anna Meredith te glazbeni ravnatelj Festivala u Edinburghu Andrew Moore, koji su svaki nastup ocjenjivali ocjenama od 1 do 10 u četiri kategorije.

(Izvor i foto: Grad Samobor)