°C 14

Samobor: 12. Alpe Adria Festival

09.07.2018.

Vana Pocrnjić

Međunarodni festival folklora, 12. Alpe Adria Festival, koji organizira ugledni Međunarodni savjet organizatora festivala folklora i tradicionalne kulture CIOFF, održan je na samoborskom Trgu Matice hrvatske. Festival su otvorili domaćini pjesmama i plesovima Hrvatskog zagorja.

Mladostašima su u organizaciji pomogli Rudari iz KUD-a Oštrc, a zajednički napori rezultirali su festivalom na koji su se prijavili još i Talijani, Mađari i Slovenci te domaći KUD Prigorec iz prijateljskog Markuševca.

Balarins de Riviere iz talijanskih Udina, folklorna skupina Sopron iz Mađarske i slovensko folklorno društvo Miklavž pri Ormožu svoje su tradicionalne plesove i napjeve predstavili s po dvije izvedbe, a nastupili su još i HKUD Prigorec iz Markuševca s plesovima i pjesmama Mirlović zagore te KUD Oštrc, koji je za ovaj festival izabrao motive iz Međimurja.

Njihove nastupe nagradila je pljeskom vjerna domaća publika, a festival su pratili i strani turisti, koji u sve većem broju dolaze u naš Samobor upravo radi ovakvih manifestacija.

Organizatori iz FA Mladost i KUD-a Oštrc i ovaj puta su se iskazali kao odlični domaćini, pripremivši za sve sudionike i više nego dovoljno potrebne okrepe za vruće ljetno poslijepodne pa je za očekivati da će, ne samo ovi ansambli, već i drugi čuvari tradicije iz cijele Europe, i ubuduće rado dolaziti u Samobor.

(Foto: Grad Samobor)