°C 5

Sajam informiranja: Od obrazovanja i volontiranja do "pijanih naočala"

17.04.2018.

Redakcija

Udruga Zamisli i regionalni centar za mlade Zagreb organizirali su u Etno selu Novo Čiče, nadomak Velike Gorice, Sajam informiranja mladih. Na sajmu su sudjelovale Velikogoričke udruge ali i udruge iz okolnih mjesta i gradova. Djeci su se na sajmu predstavili domaćini KUD Čiče, Crveni križ Velika Gorica, Policijska postaja Velika Gorica, Centar za mladež Zaprešić, Udruga Zagor iz Zaboka i Institut za usavršavanje mladih ISU.

-Cilj ovog sajma je osvijestiti mlade ljude da imaju pravo na informiranje i to sve mogu dobiti na jednom mjestu. Ovdje su danas mogli dobiti odgovorene na sva pitanja o zdravlju, obrazovanju, volontiranju- kazala je Ivana Kuzmanić organizatorica sajma iz Udruge Zamisli.

Navala na pijane naočale

Sajam su jutros posjetili učenici Osnovne škole Novo Čiče koji su sa zanimanjem obilazili štandove predstavljenih udruga i organizacija. Najviše ih se dojmio štand Udruge Zagor koja se bavi promoviranjem volontiranja među djecom i mladima, a predstavili su im pijane naočale iz akcije „Bez promila“.

-Radi se o projektu kojem je bio cilj u srednjim školama promovirati da mladi ne piju i ne voze. Ovih naočala ima više vrsta, one prikazuju promile alkohola u krvi od 0,5 do 3,5 i u principu kakav bi bio utjecaj vožnje pod promilima ili pod drogom. Za djecu je ovo jako bilo atraktivno i uvijek ih zanimaju te naočale. Tek kada ih isprobaju shvate koliko je opasno sjesti za automobil ako si pio- rekao nam je Bojan Bjelja iz Udruge Zagor.Sajam je bio vrlo koristan za djecu i mlade jer je svatko mogao pronaći nešto za sebe što ga najviše zanima. Važno je poticati mlade ljude i informirati ih, ističu organizatori. Bitno je da mladi znaju gdje se mogu uključiti, da saznaju kako volontirati i kome se javiti.

-U osnovnim škola mladi uvijek nauče nešto novo, uče neke nove stvari, jednog dana će im to biti korisno. To će sigurno cijeniti prilikom upisa na fakultet. Kod nekih budućih poslodavaca, imamo i starije mlade od +25 koji žele volontirati. To je jedno umrežavanje, promoviranje ljudi i korisnog društva i rada, a ne samo da budu sami zatvoreni negdje u svoja četiri zida između kompjutera i pametnih telefona, već da aktivnije provode vrijeme i da se uključe u društvenu zajednicu- kazao je gospodin Bjelja.

Predstavljene i velikogoričke udruge

Mladim Velikogoričanima na raspolaganju su brojne udruge i društva s područja samog grada poput kulturno umjetničkih društava, Volonterskog centra ili pak Gradskog društva Crvenog križa.

- Sudjelujemo na svim sajmovima, nama je u interesu da se promoviramo da nam se pridruže novi volonteri. U Velikoj Gorici imamo dosta mladih volontera koji nam se uglavnom pridružuju preko srednje škole gdje se natječu u pružanju prve pomoći te imaju razne aktivnosti. Uvijek nam se mogu pridružiti, svi su dobrodošli-kazali su iz GDCK-a Velika Gorica.Mladima su se predstavili i sami mladi, učenici Zrakoplovno tehničke škole Rudolf Perešin koji su im pružali informacije o svojoj, kako kažu, jedinstvenoj srednjoj školi i zašto je upisati.

-Na plakatima smo istaknuli naš volonterski klub, pa ako djecu zanima da nam se mogu priključiti i upisati u školu. Kad sam upisivao mene su zanimali avioni, i nisam htio upisati gimnaziju, zato što je ta škola jedinstvena i specifična. Neke stvari koje kod nas mogu doživjeti ne mogu nigdje drugdje u Hrvatskoj, dobra je prilika i za uspjeh i za napredak-rekli su nam Martin Kušan i Dražen Oršulić.Ovakvi sajmovi korisni su za djecu i mlade te na njima mogu dobiti informacije o raznim udrugama, aktivnostima i zanimljivostima u koje se mogu uključiti.

Galerija slika

Sajam informiranja: Od obrazovanja i volontiranja do "pijanih naočala" Sajam informiranja: Od obrazovanja i volontiranja do "pijanih naočala" Sajam informiranja: Od obrazovanja i volontiranja do "pijanih naočala" Sajam informiranja: Od obrazovanja i volontiranja do "pijanih naočala" Sajam informiranja: Od obrazovanja i volontiranja do "pijanih naočala" Sajam informiranja: Od obrazovanja i volontiranja do "pijanih naočala" Sajam informiranja: Od obrazovanja i volontiranja do "pijanih naočala" Sajam informiranja: Od obrazovanja i volontiranja do "pijanih naočala" Sajam informiranja: Od obrazovanja i volontiranja do "pijanih naočala" Sajam informiranja: Od obrazovanja i volontiranja do "pijanih naočala" Sajam informiranja: Od obrazovanja i volontiranja do "pijanih naočala" Sajam informiranja: Od obrazovanja i volontiranja do "pijanih naočala" Sajam informiranja: Od obrazovanja i volontiranja do "pijanih naočala" Sajam informiranja: Od obrazovanja i volontiranja do "pijanih naočala" Sajam informiranja: Od obrazovanja i volontiranja do "pijanih naočala" Sajam informiranja: Od obrazovanja i volontiranja do "pijanih naočala" Sajam informiranja: Od obrazovanja i volontiranja do "pijanih naočala" Sajam informiranja: Od obrazovanja i volontiranja do "pijanih naočala" Sajam informiranja: Od obrazovanja i volontiranja do "pijanih naočala" Sajam informiranja: Od obrazovanja i volontiranja do "pijanih naočala" Sajam informiranja: Od obrazovanja i volontiranja do "pijanih naočala"