°C 18

Red priča, red glazbe, red fotografije u samoborskoj Noći knjige

24.04.2017.

majai

Najdulja Noć knjige u Hrvatskoj počela je u petak, 21. travnja, u samoborskoj Gradskoj knjižnici. Svojim posjetiteljima, ljubiteljima knjiga i svima koji vole dolaziti u knjižnicu, vrijedne knjižničarke i knjižničari pripremili su, kao i uvijek, bogat i raznolik program.

Uvod u večernja događanja bila je dječja predstava Šuma Striborova, u izvedbi Dramske grupe GKS Skečeri, nakon čega su se svi preselili na Odjel za odrasle.

Kroz kratak promotivni film o čitanju i knjigama poznati Samoborci su ispričali zašto vole i zašto je važno čitati, a potom su dodijeljene nagrade najboljim fotografima amaterima koji su svoje fotografije poslali na natječaj Knjiga za svaki dan.

Prigodne pakete knjiga iz ruku poznatog fotografa, Samoborca Romea Ibriševića tako su dobili Marina Vrdoljak, Julija Domac i Edo Toplak, a čestitke je primila i knjižničarka Željka Vrbančić, koja je osvojila 2. mjesto na fotografskom natječaju Knjige i knjižničari, koje je organiziralo Zagrebačko knjižničarsko društvo.

Knjižnični dječaci (Antun Stašić, Ranko Purić, Pere Ištvanić i Marjan Krajna), kako su se za ovu prigodu nazvali, a inače sviraju u sastavu koji prati Radu Šerbedžiju, svojim su izborom glazbe i izvedbama ponovno oduševili sve prisutne.

Svojim kratkim pričama, predstavljajući svoju novu zbirku priča naslova Kako sam postao zao, predstavio se svestrani Ilija Aščić. Aščića i njegov zbilja zanimljiv i pomalo turbulentan životni put posjetitelji su upoznali kroz razgovor koji je s njim vodila Draženka Robotić.

Uz red priča, red glazbe i obavezno ugodno druženje knjigoljubaca završila je i 6. Noć knjige u Samoboru, jer, trebalo se pripremiti i za predstojeća dvodnevna događanja, kojima su tako svi mogli knjigom zagrliti cijeli vikend.

U subotu je uz Dan planeta Zemlje održana Knjižnična biciklijada od Zagreba do Zaprešića, a mali planinari HPD Japetić za nedjelju su organizirali šetnju Anindolom uz pričanje samoborskih legendi.

(Grad Samobor)