°C 3

Pokažite svoje umijeće: Traži se najbolji kosac županije

23.07.2018.

Redakcija

Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije i ove godine traži najboljeg kosca pa je u skladu s time otvorila prijave koje traju do 2. kolovoza.

-Prijavi se i ti i pokaži svoje znanje i umijeće u čistoći otkosa, brzini i vještini košnje te brušenju kose. Naravno, natječe se u košnji ručnom kosom a sve s ciljem očuvanja prirodnih staništa ptice kosac koja je specifična po tome što se gnijezdi na livadama uz vlažna staništa- rekli su iz Zelenog prstena.

Deseta jubilarna manifestacija “Kosci za kosce” održat će se u subotu, 4. kolovoza, od 17 sati na Odranskom polju u Selcu, Veleševec, Orle, kod lovačkog doma LD „Patka“, a organizatori su za Vas uz natjecanje u košnji pripremili i vožnju konjskim zapregama uz rijeku Odru, predstavljanje rezultata istraživanja ptice kosac u Odranskom polju, informacije o statusu projekta obnove drvenog mosta na rijeci Odri te prikaz kako je nekad košnja izgledala i što je bio čiji zadatak.

-Opstanak kosca ovisi o ljudima – koscima livada. Zbog toga su kosci (i ptica i čovjek) svojevrsni simbola suživota ljudi i prirode. Kosac je velik kao grlica, perje mu je tople smeđe boje, a noge relativno duge i snažne. Kosci žive vrlo skrovito i rijetko se mogu vidjeti, svoju prisutnost mužjaci odaju noćnim pjevom „kreks-kreks” koje podsjeća na zvuk brušenja kose, a za tihih noći čuje se na udaljenosti i do 1 kilometar- kazali su iz Javne ustanove Zeleni prsten.

Stručni žiri ocjenjivati će i umjetnički dojam pa stoga i ne morate biti najvještiji s kosom, a prijaviti se možete na mail zeljka@zeleni-prsten.hr ili na broj 099/3375-134.

-Pridružite nam se, prijavite se za košnju i pomognite nam u očuvanju ptice kosac, očuvanju livada košanica i sprečavanju sve većeg zaraštanja poljoprivrednih površina uz dobru zabavu- poručuju organizatori.

Foto: JU Zeleni prsten