°C 14

Počinju Jaskanske vinske svečanosti

05.09.2017.

majai

Najvažnija manifestacija jaskanskog kraja, kojoj se Jaskanci raduju i nestrpljivo je čekaju počinje ovaj četvrtak, 7. rujna, te će donijeti zabavu koja će potrajati do kraja vikenda.

Najluđi vikend u Jaski je pred vratima, a duh Vinskih svečanosti već se danima u gradu može osjetiti. Za to su se ove godine pobrinuli organizatori, Turistička zajednica grada Jastrebarskog i Grad Jastrebarsko koji su osim samih Svečanosti organizirali i događanja koja im prethode. Tako je protekli vikend, unatoč lošijim vremenskim prilikama bio bogat događanjima i to onim gastronomskim. U petak se na Štrosu održalo natjecanje u pripremanju fiš paprikaša, a u subotu su ribiče zamijenili lovci i natjecali se tko sprema najbolji gulaš od divljači.


Fiš je spremalo 5 ekipa, a najbolji od njih spravila je ekipa Čibu – Čiba. Najbolji lovački specijalitet među 8 ekipa lovačkih društava pripremila je Lovačka udruga ’’Sv. Hubert’’ iz Desinca. Tom prilikom i lovci i ribolovci pokazali su javnosti svoje umijeće, ali i prezentirali svoj rad.


Da je Jastrebarsko prava vinska oaza pokazuje i Pjenušava radionica koja se u ponedjeljak održala u Žitnici. Radionicu je vodio jedan od najboljih hrvatskih eno-gastro novinara Ivo Kozarčanin, a prisutni su imali prilike kušati pjenušce obitelji Jagunić, Kolarić, Korak, Kurtalj, Šember i Tomac.


Jaskanske vinske svečanosti tako napokon dobivaju veći i širi značaj, pa se osim tradicionalne zabave "pod šatorom" na Sajmištu i cijeli grad ove godine ipak obukao u "vinsko ruho". Organizatori su uredili čak i glavni gradski trg što je dalo dodatan "štih" ovoj manifestaciji koja se svečano otvara u četvrtak.Kao i uvijek, sve će započeti povorkom kulturnoumjetničkih udruga od Strossmayerova trga prema Sajmištu gdje će se održati otvorenje u 19 sati. Ujedno će se pod šatorom otvoriti i Eko-etno izložba, a održat će se i kulturnoumjetnički program. Od 22 sata nastupa tamburaški sastav Od srca do srca, a u petak na pozornicu dolaze Begini. U subotu će nastupiti Psihomodo pop, a manifestaciju u nedjelju zatvaraju Gazde.

Detaljan program Jaskanskih vinskih svečanosti možete pogledati ovdje.

(foto: Grad Jastrebarsko)