°C 30

Pjesmom predstavljaju okićki kraj već punih 85 godina

02.08.2018.

Maja Peranić

Tradiciju staru punih 85 godina Hrvatsko pjevačko seljačko društvo Dr. Antun Radić Okić i danas nastavlja njegovati. U Društvenom domu u Repišću (općina Klinča Sela) okupljaju se dva puta tjedno na probama kako bi na svakom novom nastupu što bolje predstavljali svoj okićki kraj.

Nedavno uređene prostorije Društvenog doma u Repišću od iznimnog su značaja za 31 člana HPSD-a Dr. Antun Radić koji se ondje pripremaju za svoje nastupe. Stoga su i sami sudjelovali u njihovom uređenju kako bi osigurali što bolje uvjete za rad, ali i za druženje na radost svih mještana.

-Tu je bila trošna garaža koja je služila za skladište, no tada smo u dogovoru s Općinom Klinča Sela pristupili da svojim snagama uredimo tu prostoriju za probe, sastanke i manifestacije da to podignemo na veći nivo, pa da možemo pozvati i nekoga u goste. U dobrom smo raspoloženju, uz druženje, napravili dobar posao. Općina nam je izašla u susret s dodatnim materijalom i rezultat je ovdje-ponosno ističu predsjednik Društva Vinko Bašić i njegov tajnik Drago Kelečić.

Uređenje je, kažu nam, obuhvatilo spuštanje stropa, postavljanje knaufa, uređenje poda, kuhinjice te grijanje na struju koje se pokazalo kao isplativije rješenje. Prostorija sada odiše novom svježinom, a njene zidove krase brojne fotografije, zahvalnice i priznanja pjevačkog društva koji svjedoče o bogatoj kulturnoj povijesti ovog kraja, ispisanoj upravo glasovima okićkih pjevača.

Brojni nastupi

Pjevačko društvo naime staro je 85 godina, a čini ga 31 član. Mahom su to ozbiljnija gospoda koja u svojim umirovljeničkim danima vrijeme posvećuju pjevanju.

-Imamo uglavnom starije ljude od 50 godina na dalje i tako smo navikli. Dolazili su i mlađi, no kratko je to trajalo. Izgleda da kad ljudi dođu u te godine to tako funkcionira. S tim da imamo članova koji su pasivni, ne pjevaju, a dio njih je ostao od limene glazbe koja je djelovala u okviru društva-objašnjava g. Drago.

Prošle godine društvo je ostvarilo 35 nastupa, ponajviše na području Zagreba i okolice. Ističu se posebno nastupi odnosno bratska druženja s članovima Pjevačkih društava Sljeme Šestine i Prigorec Markuševec što je tradicija koja traje već preko 30 godina.

-To smo se pobratili davne 83. godine, još postoji i povelja. I onda je običaj da se svake godine kod jednih sva tri društva nađu, pjevamo zajedničke pjesme i tu tradiciju održavamo – kaže g. Kelečić.

Predstavnici svoga kraja

Nižu se i nastupi u Lisinskom, a Društvo je osobito ponosno na nastupe izvan Hrvatske kao što su gostovanja u Austriji, Njemačkoj i Bavarskoj u suradnji s KUD-om Okićka trešnja. Ove se godine pak planira nastup u Crikvenici.

-Imamo na nivou Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Klinča Sela planove za zajednički nastup u Crikvenici kako bismo predstavili našu općinu. Mi se i financiramo preko te Zajednice te sudjelujemo u manifestacijama koje se održavaju na području općine-kaže predsjednik Bašić.

Sudjeluju kažu i u starinskim običajima u naseljima poput slavljenja šest imendana kroz godinu, a ne propuštaju niti jedne godine upotpuniti proslavu Dana Vladka Mačeka u Jaski.

Želja su inozemna gostovanja

HPSD Dr. Antun Radić Okić vodi Mario Kambić, a ono s ponosom predstavlja okićki i klinčaselski kraj kad god za to dobije priliku. Iz Društva se nadaju da će neka nova prilika ubrzo doći i to možda kod Hrvata u inozemstvu.

-Želja nam je svakako da se pojačamo s mlađim članovima, što je teško jer treba imati volje i slobodnog vremena. No druga želja nam je da odemo negdje van na gostovanje, da se susrećemo s našim Hrvatima u inozemstvu jer su to uvijek lijepe uspomene – kazao nam je tajnik društva, g. Kelečić.

Lijepe uspomene stvorene su u ovom društvu kroz dugih 85 godina, a nesumnjivo je da će se nove stvarati i dalje.

Galerija slika

Pjesmom predstavljaju okićki kraj već punih 85 godina Pjesmom predstavljaju okićki kraj već punih 85 godina Pjesmom predstavljaju okićki kraj već punih 85 godina Pjesmom predstavljaju okićki kraj već punih 85 godina Pjesmom predstavljaju okićki kraj već punih 85 godina