°C 0

Ovaj vikend "Barbarinje" u Rudama

01.12.2017.

majai

Povodom blagdana Svete Barbare KUD Oštrc i ove godine, već tradicionalno, organizira proslavu Barbarinja u Rudama kraj Samobora.

Ovogodišnje će Barbarinje nakon trodnevnih sakralnih i svjetovnih događanja završiti u ponedjeljak, 4. prosinca, običajem unošenja brončanoga kipa zaštitnice rudara u Rudnik sveta Barbara. Program započinje svetom misom u 18 sati u župnoj crkvi svete Barbare, a nakon sv. mise slijedi procesija koju predvode Bergmani – članovi rudarske sekcije KUD-a „Oštrc“ zaduženi za očuvanje rudarske baštine. Noseći kip svete Barbare i stari željezni križ s njemačkim riječima molitve Očenaš uz upaljene lampaše, Bergmani i ostali mještani Ruda te sve veći broj posjetitelja iz sjeverozapadne Hrvatske prate sv. Barbaru do njezinoga krajnjeg odredišta u Rudniku – 200 metara od ulaza u rov i 50 metara ispod površine.

Ovaj neobični adventski doživljaj upotpunit će rudarski plesovi koji se izvode jednom godišnje – upravo na blagdan zaštitnice rudara. Plesove izvode Bergmani u svečanim rudarskim odijelima i uz pomoć obručnjaka – tradicionalnih rudarskih pomagala za skidanje kore s drveta.

Članovi KUD-a „Oštrc“ izvest će alpske plesove, a u programu će sudjelovati i gromoglasni kuburaši Udruge Gromovnik iz Bestovja, Samoborska narodna garda te Svetonedjeljska garda Petra II. Erdödyja.

Za posjetitelje iz Zagreba organiziran je besplatan autobus koji sufinancira TZ Zagrebačke županije. Polazak je 4. prosinca u 16 sati ispred Gradskoga poglavarstva (južni ulaz), a prijave se primaju na telefonski broj 098/1855 912.

Podsjetimo, rudnik u Rudama je od 2015. godine na Listi zaštićenih kulturnih dobara Republike Hrvatske, a 4. ožujka 2016. Grad Samobor je, uz suglasnost Ministarstva kulture RH, brigu o Rudniku povjerio upravo KUD-u „Oštrc“. Za javnost je otvoren od sredine 2012. godine. Obredom unosa kipa svete Barbare u njegovo podzemlje Rudnik se simbolički zatvara za posjetitelje do prvoga dana proljeća. Tijekom zime obilazak je moguć samo za grupne posjete uz prethodnu najavu na e-adresu rudnik@ostrc.hr ili na telefonski broj 098/1855 912.

Galerija slika

Ovaj vikend "Barbarinje" u Rudama Ovaj vikend "Barbarinje" u Rudama Ovaj vikend "Barbarinje" u Rudama Ovaj vikend "Barbarinje" u Rudama Ovaj vikend "Barbarinje" u Rudama