°C 4

Osnovnoškolci u Brdovcu uredili školski voćnjak

14.06.2018.

Vana Pocrnjić

Osnovna škola Ivana Perkovca iz Šenkovca (općina Brdovec), zajedno je s roditeljima pokrenula „zeleni“ projekt koji se sastoji od obnove školskog voćnjaka i vrta. Školski voćnjak dugo je godina bio zapušten i nije služio svojoj primarnoj funkciji, a ovaj projekt je itekako bio potreban da bi se voćnjak "vratio u život" te kako bi djeca u njemu mogla uživati.

Škola se prijavila na projekt koji provodi Ministarstvo poljoprivrede i Hrvatska poljoprivredno šumarska savjetodavna služba. Važnost projekta prepoznala je i općina Brdovec, koja je dala svoju podršku da se škola priključi ovom lijepom projektu, a rezultat je da je ove godine obnovljen i posađen veliki školski voćnjak u Šenkovcu u kojem su sudjelovala i djeca.

-Naša djeca iz ruralnih sredina nekako su se otuđila od prirode i zaboravila kako je to živjeti na selu što je bio glavni razlog pokretanja ovog projekta jer je ipak i svjetski trend povratak ekologiji i ruralnom razvitku. Djeca su s učiteljicama i školskim domarom posadili 38 sadnica voćaka te su bila oduševljena naučiti kako se to točno radi jer su i sami na selu i potrebne su im ovakve edukacije – kazuje ravnateljica Javor za lokalni.hr

U školi se održavaju i razne kušaonice voćaka i domaćih proizvoda iz ekološkog uzgoja, a pokrenut je i projekt zdrave školske kuhinje te će sada djeca moći jesti voće iz vlastitog voćnjaka koji su oni sami posadili.

Kako kažu iz OŠ Ivana Perkovca planovi za budućnost su da djeci priušte učenje na otvorenom, na svježem zraku te tako potiču kod djece veću zainteresiranost i da budu "svježiji" kod sudjelovanja u svakodnevnoj nastavi.

(Foto: Lokalni.hr)