°C 15

Općina Dubravica: Očistimo Hrvatsku, očistimo svijet!

11.09.2018.

Vana Pocrnjić

Općina Dubravica ove godine sudjelovat će u najvećoj nacionalnoj kampanji zaštite okoliša - Zelena čistka 2018. Naime, sudjelovat će volonteri iz 150 zemalja svijeta s kojima će se čistiti otpad iz okoliša i to ove subote, 15. rujna u sklopu Svjetskog dana čišćenja (World CleanUp Day.)

World Cleanup Day započinje 15. rujna u 10 sati u Novom Zelandu, a s izlaskom Sunca u svakoj vremenskoj zoni volonteri će prenositi zeleni val u svojim
zemljama. Akcija će obuhvatiti sve 24 vremenske zone i završiti 36 sati kasnije na Havajima.

Cilj akcije je okupiti 5% ukupnog stanovništva Republike Hrvatske, očistiti cijelu Hrvatsku od otpada u samo jednom danu i promijeniti sliku Hrvatske te tako utjecati na podizanje
svijesti građana o problemu neodgovornog odnosa prema otpadu.

Najprljavija karta na svijetu dovoljno govori o problemu s kojim se suočavamo pa World CleanUp Day podržava i predsjednik Skupštine Ujedinjenih naroda za okoliš (UNEA), Siim Kiisler (estonski ministar zaštite okoliša), koji je pozvao sve zemlje svijeta na sudjelovanje u ovoj akciji.

Dosadašnjih šest akcija okupilo je 307 058 volontera iz svih krajeva Lijepe naše, ali ova godina je posebna. Već 18. rujna će rezultati akcije biti predstavljeni od strane estonske predsjednice na konferenciji UN-a u New Yorku. Zemlje u okruženju imaju izuzetno jake timove i predane volontere pa vjerujemo da će nas i to potaknuti na zajedništvo i sudjelovanje u akciji čišćenja divljih odlagališta.

Pozovite prijatelje, turiste, alpiniste, ronioce, očistimo mora, planine, jezera i rijeke, naše gore i ravnice, jer spašavamo sebe i buduće generacije!

(Foto: Screenshot YT)