°C -2

Novo vatrogasno vozilo za DVD Gornji Desinec

12.01.2018.

ivana

DVD Gornji Desinec bogatiji je za vatrogasno vozilo koje je nabavio krajem 2017. godine, a koje je jučer svečano prezentirano i blagoslovljeno. Prezentacija se održala u Gornjem Desincu, pred velikim brojem uzvanika i gostiju, a usput su blagoslovljeni i vatrogasci te prostorije tamošnjeg vatrogasnog doma.

Radi se o desetak godina mlađem vatrogasnom vozilu od onog kojeg je do sada imala ova vatrogasna postrojba DVD-a Gornji Desinec, a koje je na inicijativu članova društva nabavljen od DVD-a Ključ iz Ključa Brdovečkog.

-Vatrogasno vozilo je marke Steyr 791, snage motora 280 KS, pogona 4x4, automatic sa 7 sjedećih mjesta. Tehnička nadogradnja vozila je TLF 28 - 2500, a vozilo posjeduje spremnik za vodu kapaciteta 2500 litara, te spremnik za pjenilo 300 litara. Posjeduje Rosenbauer pumpu srednjeg i visokog tlaka kapaciteta 2800 l/min kod 8 bara, te 300 l/min kod 40 bara, a opremljeno je i s dva vitla za brzu navalu od 30 metara, kao i rasvjetnim stupom za osvjetljavanje radnog prostora s pripadajućim generatorom električne energije snage 3 kW. Vatrogasno vozilo opremljeno je potrebnom opremom za gašenje požara i tehničke intervencije, od koje valja izdvojiti ljestve rastegače 12 metara radne visine smještene na pneumatskoj platformi na izvlačenje, vatrogasne cijevi i armature za gašenje požara vodom i pjenom, hidrantske nastavke, vatrogasne aparate za početno gašenje požara prahom i ugljičnim dioksidom, metlanice i naprtnjače, dodatni generator električne energije snage 3 kW s dodatnim prijenosnim rasvjetnim stupom i reflektorima, 2 motorne pumpe za vodu, električnu muljnu pumpu, motornu pilu, višenamjenski razvalni alat, dimnjačarski alat, te ostalu opremu potrebnu za razne vrste intervencija – izvijestili su iz Vatrogasne zajednice grada Jastrebarskog.

Nabavku vozila financijski su pomogle Hrvatska vatrogasna zajednica i Vatrogasna zajednica Zagrebačke županije, a prema riječima gradonačelnika Zvonimira Novosela i predsjednika VZGJ Željka Popovića financijska pomoć neće izostati ni od strane Grada Jastrebarskog, kao ni od strane Vatrogasne zajednice.

Osim vozila DVD-u Gornji Desinec pristigao je i vrijedan poklon prijateljskog društva DVD-a Cvetković. Naime, predsjednik tog DVD-a, Mladen Boričević, poklonio je vrijednu vatrogasnu opremu za vatrogasno vozilo, vatrogasne cijevi, cijevne mostiće, mlaznicu i naprtnjače, u ime svih članova DVD-a Cvetković, te predložio bratimljenje ova dva društva kao rezultat iznimno uspješne međusobne suradnje i prijateljstva što su članovi DVD-a Gornji Desinec s radošću i prihvatili.

Vozilo, opremu, prostorije kao i sve prisutne jaskanske vatrogasce blagoslovio je desinečki župnik Petar Ribarić, a ključeve vozila predsjednik DVD-a Gornji Desinec Josip Novosel svečano je predao zapovjedniku Vedranu Boričeviću.

(M.I./izvor: VZGJ)

Galerija slika

Novo vatrogasno vozilo za DVD Gornji Desinec Novo vatrogasno vozilo za DVD Gornji Desinec Novo vatrogasno vozilo za DVD Gornji Desinec Novo vatrogasno vozilo za DVD Gornji Desinec