°C 16

Nova kuharica: Tradicionalna jela imaju dušu

16.10.2017.

majai

Recepti za tradicionalna jela domaće, turopoljske kuhinje, a koja su najbolje znale spremiti naše bake mogu se pronaći u novoj kuharici pod nazivom "Tradicionalna turopoljska jela". Riječ je o obnovljenom izdanju kuharice iz 2003. godine, nastalom suradnjom Muzeja Turopolja i Turističke zajednice Grada Velike Gorice, a koju je pomno pripremila mlada velikogorička kuharica Nikolina Dijanežević.

Kuharica, koja je predstavljena u petak, donosi 50 recepata za domaća jela, specifična za naš turopoljski kraj. Žgance, kukuruzni kruh, krpice sa zeljem i još mnogo, mnogo toga autorica kuharice pomno je spremala i fotografirala, a u svemu su joj pomogle majstorice ukusne hrane - starije sugrađanke koje dobro čuvaju svaki recept.

-Mi smo željeli u kuharici staviti točno njihov specifičan način kazivanja recepata, nismo htjeli da ti recepti izgledaju kao u kuharicama gdje ćeš točno sve prepisati. Neke smo recepte nadopunili koliko se moglo, neke smo morali korigirati, ali i dalje to izgleda onako kako su nam one kazivale-kaže nam Nikolina Dijanežević.

Žganci na sto načina

Tako je nastala kuharica tradicionalnih turopoljskih jela na čijim su stranicama recepti na kojima su odrastali naši stari, a Nikolini se kao mladoj kuharici pružila izuzetna prilika da upravo takva, zaboravljana jela nauči pripraviti.



-To su jela na kojima je odrastao moj otac, iz tog razloga mi je bilo veći gušt pripremati kuharicu. Tu su neka jela koja recimo danas ne jedemo kao što je mozak s jajima, plućica na kiselo. Bilo je to stvarno zanimljivo iskustvo, svašta sam naučila, više kuhati prema osjećaju, pripremati ta stara jela koja danas nažalost izumiru - ispričala nam je autorica kuharice.

Od jela koja na najbolji način predstavljaju Turopolje tu su svakako kukuruzni kruh, štrukli i nezaobilazni žganci svih vrsta i na sve načine.


-Bijeli od pšeničnog brašna, kukuruzni, žganci s preprženim lukom, žganci sa špekom to je jelo na koje pomisliš kad kažeš Turopolje-kaže Nikolina.Nismo je propustili priupitati što je s jelima od kvalitetnog mesa kakvo daje naš "turopoljski pajcek".

-Što se tiče mesnih jela nema ih baš puno jer se nekad meso jelo samo jednom tjedno. Od pajceka se najviše koristila mast. Ono što su od životinja uzgajali naši stari su prodavali u grad - rekla nam je Nikolina i dodala da se među receptima za jela od mesa u kuharici mogu pronaći sarma, krvavice, mesne kobasice, gulaš, iznutrice, mozak i drugo.



Jela koja imaju dušu

Pripremati jela i zapisati recept nije bilo lako, kaže nam Nikolina Dijanežević jer vrlo često mjere za sastojke uopće nisu postojale, ali zato je osjećaj za pripremu ono što jelima tradicionalne kuhinje daje dušu.

-Kad sam recimo pripremala recept za kruh, uzela sam vagu, a gospođa koja mi je kazivala rekla je: "Curo kakva vaga?
To staviš po osjećaju." Ali upravo je taj osjećaj ono što tim jelima daje dušu - rekla je Nikolina.

Ova vrijedna kuharica naše tradicionalne kuhinje mogla bi dobiti i nastavak jer je, kako ističe njena autorica opus turopoljske gastronomije mnogo veći, pa bi se ona u skorije vrijeme mogla nadopuniti receptima suvremenijeg datuma.