°C 1

Neda Rački odabrala fotografije za novu izložbu u Samoboru

10.01.2018.

ivana

U utorak, 16. siječnja, u Samoboru se otvara izložba portretne fotografije "Uokvirena duša".

Na izložbi u centru za mlade Bunker bit će izloženo 30 portreta 17 autorica, članica fotokluba Klik! Fotografije za izložbu odabrala je Neda Rački, koja je 2017. stekla počasno zvanje EFIAP/p (Excellence Fédération Internationale de l’Art Photographique, platinum)!

Fascinacija ljudskim licem naša je urođena pojava. Gledajući lice mi se povezujemo s osobom i prepoznajemo ono što to lice izražava (osjećaje, stanja, iskustvo, misli...). Današnji nas tehnološki svijet odvlači od toga i naše se komunikacija ljudskosti svodi na znakove tastature : * - ) kako bi se i u takvom svijetu naznačilo ono što je unutra. Može li to zamijeniti bogatstvo titraja svake osobe koju bilježi naše oko? Mogu li tri znaka prenijeti jedinstvenost, trenutak, lice i naličje, sjaj i tamu prisutnosti, onog što se odigrava u nama i ispred nas? Zato je zapis pojavnosti duše fotoaparatom zadatak fotografa u misiji očuvanja ljudskosti.

Izložba portretne fotografije članica fotokluba Klik "Uokvirena duša" nastala je u okviru projekta "I ja volim fotografirati" kojeg sufinancira Zagrebačka županija. Projekt je namijenjen ženama i djeci s ciljem razvijanja fotografskih vještina, edukacije u korištenju specifične fotografske opreme, upoznavanja raznih fotografskih tehnika ali i razvitka i promidžbe fotografije kao umjetničke discipline te fotografske kulture. U sklopu projekta održane su radionice i predavanja na različite teme, a rezultat svega je ova izložba koja počinje u 19 sati.