°C 5

Na Vugrinščaku Jurjevski krijes

17.04.2018.

Redakcija

U subotu 21. travnja, sedmu godinu za redom održat će se stari samoborski običaj paljenja Jurjevskog krijesa na livadi Vugrinščak.

Paljenje krijesa počinje u 19 sati nastupit će i samoborski bend Tricikl te žonglerska udruga Cirkultura. U sklopu programa ove nas godine očekuje bubnjanje udaraljkaškog sastava Intubeats, kojeg čine polaznici edukativnih programa intuitivnog i ekspresivnog udaraljkama i njihov voditelj Nino Orepić. Sugrađani i gosti mogu sa sobom ponijeti mesne i druge delicije koje će, uz pomoć vatrogasaca iz DVD-a Samobor, moći ispeći na žaru krijesa.

Jurjevo je prvi kršćanski proljetni blagdan poslije Uskrsa. Obilježava se 23. travnja paljenjem krijesa, a posvećeno je ratniku, mučeniku i svecu koji nastupa protiv mračnih sila i odgoni ih. U narodu je Jurjevo smatrano pravim početkom proljeća i gospodarske godine, odnosno pobjedom svjetla nad tamom. Večer uoči Jurjeva ljudi su se tradicionalno okupljali, blagovali, plesali i pjevali, nosili zelene grančice i palili krijes. Jurjevski se krijesovi pale od davnina, a njima se pozivalo na buđenje proljeća.

Manifestacija je nastala na inicijativu Damira Domina, predsjednika Dobrovoljnog vatrogasnog društva Samobor, s ciljem oživljavanja ove lijepe tradicije samoborskog kraja, a od početnog je druženja uz vatru prerasla u manifestaciju koja privlači sve veći broj posjetitelja.

(Foto: Grad Samobor)

Galerija slika

Na Vugrinščaku Jurjevski krijes Na Vugrinščaku Jurjevski krijes Na Vugrinščaku Jurjevski krijes