°C 13

Na recikliranom imanju "kuha se" kompostni čaj

11.07.2018.

Redakcija

Reciklirano imanje ZMAG u Vukomeriću tijekom cijele godine poprište je brojnih eko aktivnosti u kojima se razvija kultura upoznavanja prirode i održivog načina života. Ovih dana na recikliranom imanju radi se kompostni čaj.

-Napravili smo prvi kompostni čaj ove sezone i to uz pomoć i stručnu edukaciju Cvijete Biščević koja nam je produbila znanje i pokazala nove tehnike koje do sada nismo primjenjivali. Osim komposta dodale smo i koncentrat ekstrakta alge, huminsku kiselinu te riblji hidrolizat. Naš cilj je razmnožavanje mikroorganizama, a to se postiže zalijevanjem i prskanjem tla i biljaka ispravnim kompostnim čajem-objavili su na svojoj stranici.

Naravno nije riječ o čaju koji bi čak pasao na današnjoj nižoj temperaturi, već pripravku za biljke. Kompostni čaj je odličan prirodni proizvod koji poboljšava rast biljaka (voćaka, povrtnica, cvijeća, sobnog bilja) i poboljšava imunitet uzgojenog bilja. Može se koristiti kao gnojivo i kao zaštitno sredstvo. To je tekuća otopina koja ima pozitivan učinak na biljke, a prepuna je korisnih mikroorganizama, minerala i drugih tvari.Ističu kako proces izgleda fizički zahtjevan i kompliciran, ali da su se pri tome sudionici dobro zabavili.

-Možemo primijetiti kako se već u prvih par dana situacija u testnom vrtu poboljšala, npr. zelje je "podivljalo", a i stjenice su se povukle. Pratit ćemo zbivanja i ponoviti čaj za tri tjedna, pa ćemo javiti novosti-ističu iz ZMAG-a.

(Foto: ZMAG)