°C -2

Mališani uživali u vatrogasnim vježbama

09.05.2018.

Redakcija

U sklopu manifestacije „Svibanj-mjesec zaštite od požara“ šezdesetak mališana iz dječjeg vrtića Koraci u srijedu je posjetilo DVD Velika Gorica prilikom čega su sudjelovali na prezentaciji vatrogasne opreme te pokaznoj vatrogasnoj vježbi.  

Okupljeni vrtićanci prvo su s oduševljenjem promatrali kako jednu od njihovih odgajateljica, u pratnji vatrogasaca, vatrogasne ljestve podižu visoko u zrak pa su nakon toga s nestrpljenjem potrčali prema pripremljenom poligonu na kojem je održana pokazna vježba.

Tamo su mališani naučili vježbu s brentačama te su mlazom vode uspješno porušili postavljene limenke koje su služile kao mete.

„Postrojeni“ u tri kolone, užurbano su se izmjenjivali jedan iza drugoga i s veseljem i smijehom vodom obarali limenke na stupovima te su nekoliko puta ostajali bez vode koju im je pomladak DVD-a Velika Gorica u kantama vrijedno nanovo donosio.

Ljubazni pripadnici velikogoričke javne vatrogasne postrojbe i predstavnici DVD-a Velika Gorica na čelu sa predsjednikom Ivanom Kovačićem te tajnicom Bernardom Šipušić mališane su nakon vježbe iznenadili bombonima koje su „skrili“ u vatrogasne kacige pa ih tako ponudili oduševljenim klincima.

Nakon male doze šećera, vrtićancima je prezentirana i zanimljiva bojanka za predškolsku dob prepuna vatrogasnih crteža i tema koju su zatim podijelili njihovim "tetama" kako bi ih po povratku u vrtić zajednički ispunjavali i obojali, a djelatnici postrojbe za kraj su djeci zadali zadatak da sve ono što su vidjeli i radili tijekom posjete naknadno nacrtaju u vrtiću pa im zatim pošalju svoje radove.

-Manifestacija „Svibanj-mjesec zaštite od požara“ nacionalnog je karaktera i provodi se već 40-ak godina. Vatrogasne organizacije tijekom mjeseca svibnja tradicionalno intenziviraju vlastite aktivnosti u području promocije vatrogasne struke, odnosno najveći naglasak stavljaju na promicanje poruka iz područja zaštite od požara. Tako i članovi DVD Velika Gorica koji će u mjesecu svibnju sudjelovati na vatrogasnoj vježbi koju organizira VZGVG, dijelit će letke sa upozoravanjem na opasnosti od požara, otvorit će vrata vatrogasnog doma i građane upoznavati s uzrocima požara i mjerama zaštite koje sami mogu poduzeti. U sklopu spomenute akcije DVD Velika Gorica ugostiti će osnovnoškolce kao i predškolsku djecu kako bi im prezentirali mogućnosti i načine korištenja svoje opreme i tehnike te ih upoznali sa opasnostima od požara- poručili su iz DVD-a Velika Gorica.

Kako i sami kažu, DVD Velika Gorica posebnu pažnju posvećuje radu sa mladima te pozitivne vrijednosti nastoje prenijeti na najmlađe generacije pa stoga u skladu s ciljem pravodobnog uključivanja mladih u redove vatrogasne organizacije surađuju s osnovnim školama i dječjim vrtićima. U sklopu toga iniciraju organizaciju stručnih predavanja, predstavljanje vatrogasne djelatnosti i rada DVD-ova uz suglasnost i podršku djelatnika obrazovnih odnosno odgojnih ustanova, a tim putem vatrogasci ujedno žele pozvati građanstvo da im se pridruže u aktivnostima koje provode i na taj način sudjeluju u mijenjanju sveopće svijesti o vatrogastvu i važnosti zaštite od požara u društveno- gospodarskim okvirima.

Posjetom mališana oduševljen je bio i predsjednik DVD-a Ivica Kovačić koji već duge 24 godine sjedi na čelu društva.

-Tradicionalno svake godine u svibnju se obilježava mjesec zaštite od požara. U tom mjesecu imamo pojačanu obuku predškolske i školske djece. Iskoristimo to da nam to budu i dani otvorenih vrata DVD-a Velika Gorica. Trenutno je ovdje 60-ak djece dječjeg vrtića Koraci i naši članovi su im pokazali neke osnovne pojmove o vatrogastvu i o toj zaista humanoj struci- istaknuo je predsjednik Kovačić.

Galerija slika

Mališani uživali u vatrogasnim vježbama Mališani uživali u vatrogasnim vježbama Mališani uživali u vatrogasnim vježbama Mališani uživali u vatrogasnim vježbama Mališani uživali u vatrogasnim vježbama Mališani uživali u vatrogasnim vježbama Mališani uživali u vatrogasnim vježbama Mališani uživali u vatrogasnim vježbama Mališani uživali u vatrogasnim vježbama Mališani uživali u vatrogasnim vježbama Mališani uživali u vatrogasnim vježbama Mališani uživali u vatrogasnim vježbama Mališani uživali u vatrogasnim vježbama Mališani uživali u vatrogasnim vježbama Mališani uživali u vatrogasnim vježbama Mališani uživali u vatrogasnim vježbama Mališani uživali u vatrogasnim vježbama Mališani uživali u vatrogasnim vježbama Mališani uživali u vatrogasnim vježbama Mališani uživali u vatrogasnim vježbama Mališani uživali u vatrogasnim vježbama Mališani uživali u vatrogasnim vježbama Mališani uživali u vatrogasnim vježbama Mališani uživali u vatrogasnim vježbama Mališani uživali u vatrogasnim vježbama