°C 22

Kušanje mladih vina postaje aktivnost Samoborske vinogradarsko vinarske udruge

03.12.2018.

Redakcija

U subotu je samoborska Brenta ponovo bila mjesto susreta vinogradara i vinara samoborskog kraja, kojih se gotovo pedesetak okupilo na već tradicionalnoj aktivnosti kušanja mladih vina.

Preko 80 uzoraka bijelih i crnih mladih vina, koliko se našlo na kušanju, naišlo je na odobravanje uglednog enologa Zdenka Ivankovića, koji je kušao uzorke te o svakom dao svoj sud.

- Vina su gotovo bez zamjerke, a ono što sam primijetio kao neki mali nedostatak odnosilo se na kiselost i, donekle, sumporenost. Mislio sam da će vinogradari vinari imati više problema, ali usvajanje novih tehnologija proizvodnje i stalna edukacija pridonijeli su da će Samoborci zaista imati dobra i kvalitetna vina - kazao je Ivanković.

Pohvalno su o vinorodnoj godini, koja je bila oplemenjena i kvalitetnim grožđem, govorili i članovi udruge. Tako je Damir Kirin, iako godinama mlad, ali već priznati i poznati vinogradar i vinar, naglasio dobru godinu, koja mu je donijela i kvalitetna vina. Posebno je i ovaj puta bio ponosan na svoj bijeli raritetni portugizac.

No, nije svima godina bila tako uspješna. Marijan Geušić imao je velikih problema s nevremenom i tučom, koja je opustošila njegov vinograd, pa je morao posegnuti za ne baš željenom metodom, kupovinom grožđa. Naglasio je da kolege vinogradari i vinari svake godine napreduju, što je jasan pokazatelj želje da se stalnim usavršavanjem dođe do još boljih rezultata.

Ipak, posebno je bio dojmljivo izlaganje Marijana Sokolovića, koji je u svom vinogradu na Ponikvi uzgojio posebnu sortu, koja je takva prva u Hrvatskoj. To je sorta Sovinner, koja je dobivena križanjem nekoliko sorti u poznatom institutu u Freiburgu (Njemačka), vrlo je otporna na razne bolesti i traži tek jedno špricanje pa je tako je prigodna za eko proizvodnju.

Govorio je i o svojim prepoznatljivim vinima kao što su Rizvanac, koji se u Hrvatskoj, osim u vinogradu Sokolovića, uzgaja na tek 3 lokaliteta. Rajnski rizling, Lovrijenac... nadopunjuju paletu kvalitetnih vina ovog vinara i vinogradara.

(Foto: Grad Samobor)