°C 9

Križ: Arheološko istraživanje antičke vile

21.06.2018.

Vana Pocrnjić

Arheološka istraživanja rimske vile na Sipčini  trajala su 32 radna dana. Uz voditeljicu istraživanja Leu Čataj i njenog zamjenika Davida Berganta, oboje diplomiranih arheologa, u istraživanjima je sudjelovalo 13 vrijednih studenata arheologije i jedan student ekonomije te tri pomoćna radnika s područja općine Križ.

Otvorena je sonda površine 400 m2, kako bi se u potpunosti istražila građevina otkrivena 2012. godine. Ustanovljeno je da se građevina sastoji od četiri približno kvadratne prostorije, koje su bile opremljene sustavom podnog grijanja.Pretpostavlja se da je ovdje bilo ložište, iz kojeg je topli zrak strujao kroz “šuplje” podove i zidove i tako zagrijavao četiri navedene prostorije.

Na južnoj je strani pravokutna prostorija, kroz koju se vjerojatno ulazilo u građevinu. S obzirom na rezultate istraživanja, istraženi je objekt vjerojatno bio kupališna građevina, koja je služila za potrebe radnika zaposlenih u kompleksu vile.

Izvan objekta uočeni su dijelovi drugih građevina, koja će se istražiti narednih godina s proširenjem arheološkog iskopa. S obzirom na to da je do sada istraženo tek nešto više od 600 m2 nalazišta, čija je procijenjena veličina gotovo 2 ha.

Daljnja istraživanja pomoći u određivanju funkcija pojedinih građevina te dati bolji uvid u način života ove antičke vile.

(Izvor i Foto:Lea Čataj, Tomislav Zojčeski)