°C -1

Krašić: Mnoštvo vjernika došlo zahvaliti Stepincu

13.02.2018.

Maja Ivčić

Krašić je u subotu, 10. veljače, obilježio 58. godišnjicu smrti blaženog kardinala Alojzija Stepinca – Stepinčevo. Dolinu kardinala posjetilo je mnoštvo hodočasnika iz svih krajeva Lijepe Naše kako bi molili na njegov zagovor i prisjetili se njegovih djela koja je učinio za hrvatski narod.

-Dolazimo često u Krašić jer tu imamo tetu. Prije svega mi to predstavlja mir, molim zagovore za zdravlje i mir u obitelji. Poseban je ovo kraj i svaki puta navratimo u crkvu i obiđemo križni put, jer je tu poseban osjećaj mira – rekla nam je gospođa Dragana rodom iz Hercegovine.

S njom je u Krašić na Stepinčevo došla i gospođa Boška kako bi zahvalila za ozdravljenje svog nećaka.

-Nećak mi je bio dugo bolestan i molili smo se svakome, a nekako posebno Stepincu i mislim da je upravo po njegovom zagovoru nećak ozdravio jer deset godina je prošlo i on je sada zdrav – kazala je gospođa Boška.

Dan uoči Stepinčeva u Krašić se iz Zagreba pješice uputila i grupa hodočasnika Marijanskog zavjeta za domovinu.

-Došli smo iz Zagreba pješice, nas devet. Krenuli smo u petak u 8 sati od crkve Uznesenja BDM iz Stenjevca, hodali smo do Jastrebarskog, prenoćili smo u pastoralnom centru župe Sv. Nikole gdje smo malo odmorili i jutros u 5 sati smo krenuli prema Krašiću. Došli smo oko pola 10 sati – ispričala nam je gospođa Ana Šarić.

Ovu skupinu Marijanskog zavjeta koji svake godine u 75 dana pješice obiđe hrvatska svetišta na putu od 1750 kilometara, ništa nije spriječilo ni da po hladnom zimskom vremenu hodočaste u rodni kraj kardinala Stepinca koji je i njihov svetac zaštitnik.

- Svake godine dođemo ovdje zahvaliti blaženom Stepincu. On je zaista uzor svima nama i nastojimo ga slijediti u vjeri u uskrslog Kista, i trudimo se koliko god možemo biti Kristovi i vjerovati – dodala je gospođa Šarić.

Nakon svečane svete mise koju je predvodio kardinal Vinko Puljić, pred Stepinčevim kipom vjernici su upalili svijeće. Svake godine u Krašiću je sve više hodočasnika pa se ovo malo mjesto smjestilo na kartu vjerskog turizma u Hrvatskoj.

-Iz dana u dan sve više putnika, hodočasnika nam dolazi. Javljaju se u turističku zajednicu, u župu i to će biti iz dana u dan sve više i u punom smislu riječi će to biti svetište, a na nama je da ga još bolje oplemenimo, da to iskoristimo i da nas iz dana u dan bude sve više, da naša djeca ostaju ovdje. Nadam se da ćemo prepoznati ovaj Božji dar koji smo dobili i svi zajedno ga složno nastaviti razvijati – rekao nam je načelnik Općine Krašić Josip Petković Fajnik.

Na putu ka razvoju vjerskog turizma Fajnik je najavio uređenje parkiralište, izgradnju crkve na otvorenom, župnog pastoralnog centra te galeriju u koju bi se smjestila umjetnička dijela blaženika.

Ove godine Stepinčevo u Krašiću imalo je i posebniji značaj jer se obilježava 120. godišnjica Stepinčeva rođenja i 20. godišnjica od njegova proglašenja blaženim.

Vijence i svijeće ispod kipa blaženog kardinala Alojzija Stepinca položile su i delegacije dužnosnika koje su također posjetile Krašić. Među njima su bila izaslanstva Ministarstva hrvatskih branitelja, Hrvatskog generalskog zbora, Zagrebačke županije, prijateljske općine i gradovi te udruge branitelja. Vijenac i svijeće položili su i domaćini, predstavnici Općine Krašić kao i Općinskog vijeća koje je povodom Stepinčeva održalo i svoju Svečanu sjednicu.Poruke koje su se čule s govornice u općinskoj vijećnici još su jednom podsjetile na važnost Stepinčeva života kao simbola ne samo krašićkog kraja nego i cijelog hrvatskog naroda te puta koji nam je postavio da ga slijedimo.

 

Galerija slika

Krašić: Mnoštvo vjernika došlo zahvaliti Stepincu Krašić: Mnoštvo vjernika došlo zahvaliti Stepincu Krašić: Mnoštvo vjernika došlo zahvaliti Stepincu Krašić: Mnoštvo vjernika došlo zahvaliti Stepincu Krašić: Mnoštvo vjernika došlo zahvaliti Stepincu Krašić: Mnoštvo vjernika došlo zahvaliti Stepincu Krašić: Mnoštvo vjernika došlo zahvaliti Stepincu Krašić: Mnoštvo vjernika došlo zahvaliti Stepincu Krašić: Mnoštvo vjernika došlo zahvaliti Stepincu Krašić: Mnoštvo vjernika došlo zahvaliti Stepincu Krašić: Mnoštvo vjernika došlo zahvaliti Stepincu Krašić: Mnoštvo vjernika došlo zahvaliti Stepincu Krašić: Mnoštvo vjernika došlo zahvaliti Stepincu Krašić: Mnoštvo vjernika došlo zahvaliti Stepincu Krašić: Mnoštvo vjernika došlo zahvaliti Stepincu Krašić: Mnoštvo vjernika došlo zahvaliti Stepincu Krašić: Mnoštvo vjernika došlo zahvaliti Stepincu Krašić: Mnoštvo vjernika došlo zahvaliti Stepincu Krašić: Mnoštvo vjernika došlo zahvaliti Stepincu Krašić: Mnoštvo vjernika došlo zahvaliti Stepincu Krašić: Mnoštvo vjernika došlo zahvaliti Stepincu Krašić: Mnoštvo vjernika došlo zahvaliti Stepincu Krašić: Mnoštvo vjernika došlo zahvaliti Stepincu Krašić: Mnoštvo vjernika došlo zahvaliti Stepincu Krašić: Mnoštvo vjernika došlo zahvaliti Stepincu Krašić: Mnoštvo vjernika došlo zahvaliti Stepincu Krašić: Mnoštvo vjernika došlo zahvaliti Stepincu Krašić: Mnoštvo vjernika došlo zahvaliti Stepincu Krašić: Mnoštvo vjernika došlo zahvaliti Stepincu Krašić: Mnoštvo vjernika došlo zahvaliti Stepincu Krašić: Mnoštvo vjernika došlo zahvaliti Stepincu Krašić: Mnoštvo vjernika došlo zahvaliti Stepincu Krašić: Mnoštvo vjernika došlo zahvaliti Stepincu Krašić: Mnoštvo vjernika došlo zahvaliti Stepincu Krašić: Mnoštvo vjernika došlo zahvaliti Stepincu Krašić: Mnoštvo vjernika došlo zahvaliti Stepincu Krašić: Mnoštvo vjernika došlo zahvaliti Stepincu