°C 23

Jedna od najvećih škola u Hrvatskoj proslavila 35. rođendan

07.12.2018.

Vana Pocrnjić

Osnovna škola Nikole Hribara u Velikoj Gorici, jučer je proslavila 35. rođendan, i velikom svečanom priredbom obilježila Dan škole.

Jedna od najvećih osnovnih škola u Hrvatskoj, koja broji oko 1100 učenika, proteklih nekoliko dana priredbama slavi svoj Dan, koji su gorički mališani od 1. do 4. razreda pripremali zajedno s učiteljicama.-Cijela škola sudjeluje u ovotjednim aktivnostima, i uključujući učenike iz matične škole, te iz Područne škole u Donjoj Lomnici i Gradićima koji su također održali svoje priredbe- kazala nam je prof. geografije Valentina Japec.Goričke učiteljice su s učenicima pripremile priredbu, a u priredbi sudjeluju i učenici koji su na razmjeni, iz Makedonije i Italije. Svečanu priredbu otvorili su gorički break dance plesači koji su oduševili cijelu dvoranu sa svojim sposobnostima i aktivnostima koje su izveli na pozornici. 

Nakon nastupa dječaka, roditeljima, gostima i djeci obratio se ravnatelj škole, Stjepan Maravić.Dio proslave u znaku Erasmus projekta

Sljedeća točka bila je „Putovanje svijetom“ gdje su učenici prikazali i Italiju i Makedoniju kroz ples i narodne običaje tih država. U holu škole nastupili su KUD-ovi koji su sve goste prisjetili na kulturnu baštinu Turopolja, koja je ujedno i tema projekta Erasmus +.

Osim svečane priredbe i nastupa KUD-ova, u holu škole posjetitelji su mogli vidjeti različite izložbe školske zadruge, učenika iz Makedonije i Italije, učitelja i profesora različitih predmeta, i prodajne izložbe. Osim samog Dana škole, ova gorička škola također sudjeluje, po prvi puta, u programu projekta Erasmus +, a uz to u sklopu programa razmjene učenika, u Gorici ovih dana su boravili učenici iz Italije i Makedonije, koji su tu pet dana, a smješteni su kod obitelji učenika.-Tema je „Kulturna baština Turopolja“ surađujemo s dvije države, Makedonija i Italija. Povodom Dana škole oni su naši gosti, a mi cijeli ovaj tjedan imamo različite projektne aktivnosti- kazala je prof. Japec.

Projekt Erasmus + počeo je 1. listopada, cijeli projekt je vrijedan preko 65 000 eura.

-Bavimo se kulturnom baštinom i imamo jako puno projektnih aktivnost, neke smo već i napravili uredili smo školu i projektni kutak u školi koji će biti trajna postava kulturne baštine Turopolja one materijalne, ali bavimo se i nematerijalnom baštinom, plesovima, legendama, pričama- kazala je prof. Japec.Rezultat projekta će biti kuharica, digitalna i tiskana, u kojoj će se moći pronaći tradicionalna jela Turopolja, ali će se i napraviti druga zajednička kuharica s učenicima iz Makedonije i Italije, gdje će biti i njihova tradicionalna jela. Osim kuharice, plan ovih goričkih mališana je i napraviti višejezični rječnik, u kojem će se stare Turopoljske riječi prevesti na standardni hrvatski jezik, te ga prevesti na engleski jezik s kojim se svi sporazumijevaju, ali i na makedonski i talijanski jezik.

-Htjela bi se zaista zahvaliti svim roditeljima, koji su našim gostima pružili topao dom i zaista se prema njima ponašaju kao da su njihova vlastita djeca. Puno nam pomažu i u svim aktivnostima, bez njih teško bi sve to uspjeli napraviti kako treba-rekla nam je Japec.Ovo je prva međunarodna suradnja i kako nam kaže profesorica Japec, djeca su izrazito zadovoljna i sretna što su dobili i upoznali nove prijatelje s kojima provode 0/24 sata na dan. Razmjena je započela u ponedjeljak, 3. prosinca, a danas razmjena završava što će sigurno svima teško pasti, ali gorički učenici se raduju onom danu kada će oni ići kod svojih prijatelja u Italiju ili Makedoniju.Galerija slika

Jedna od najvećih škola u Hrvatskoj proslavila 35. rođendan Jedna od najvećih škola u Hrvatskoj proslavila 35. rođendan Jedna od najvećih škola u Hrvatskoj proslavila 35. rođendan Jedna od najvećih škola u Hrvatskoj proslavila 35. rođendan Jedna od najvećih škola u Hrvatskoj proslavila 35. rođendan Jedna od najvećih škola u Hrvatskoj proslavila 35. rođendan Jedna od najvećih škola u Hrvatskoj proslavila 35. rođendan Jedna od najvećih škola u Hrvatskoj proslavila 35. rođendan Jedna od najvećih škola u Hrvatskoj proslavila 35. rođendan Jedna od najvećih škola u Hrvatskoj proslavila 35. rođendan Jedna od najvećih škola u Hrvatskoj proslavila 35. rođendan Jedna od najvećih škola u Hrvatskoj proslavila 35. rođendan Jedna od najvećih škola u Hrvatskoj proslavila 35. rođendan Jedna od najvećih škola u Hrvatskoj proslavila 35. rođendan Jedna od najvećih škola u Hrvatskoj proslavila 35. rođendan Jedna od najvećih škola u Hrvatskoj proslavila 35. rođendan Jedna od najvećih škola u Hrvatskoj proslavila 35. rođendan Jedna od najvećih škola u Hrvatskoj proslavila 35. rođendan Jedna od najvećih škola u Hrvatskoj proslavila 35. rođendan Jedna od najvećih škola u Hrvatskoj proslavila 35. rođendan Jedna od najvećih škola u Hrvatskoj proslavila 35. rođendan Jedna od najvećih škola u Hrvatskoj proslavila 35. rođendan Jedna od najvećih škola u Hrvatskoj proslavila 35. rođendan Jedna od najvećih škola u Hrvatskoj proslavila 35. rođendan Jedna od najvećih škola u Hrvatskoj proslavila 35. rođendan Jedna od najvećih škola u Hrvatskoj proslavila 35. rođendan Jedna od najvećih škola u Hrvatskoj proslavila 35. rođendan Jedna od najvećih škola u Hrvatskoj proslavila 35. rođendan Jedna od najvećih škola u Hrvatskoj proslavila 35. rođendan Jedna od najvećih škola u Hrvatskoj proslavila 35. rođendan Jedna od najvećih škola u Hrvatskoj proslavila 35. rođendan Jedna od najvećih škola u Hrvatskoj proslavila 35. rođendan Jedna od najvećih škola u Hrvatskoj proslavila 35. rođendan Jedna od najvećih škola u Hrvatskoj proslavila 35. rođendan Jedna od najvećih škola u Hrvatskoj proslavila 35. rođendan Jedna od najvećih škola u Hrvatskoj proslavila 35. rođendan Jedna od najvećih škola u Hrvatskoj proslavila 35. rođendan Jedna od najvećih škola u Hrvatskoj proslavila 35. rođendan Jedna od najvećih škola u Hrvatskoj proslavila 35. rođendan Jedna od najvećih škola u Hrvatskoj proslavila 35. rođendan Jedna od najvećih škola u Hrvatskoj proslavila 35. rođendan Jedna od najvećih škola u Hrvatskoj proslavila 35. rođendan