°C 22

Izložba malih životinja u Gorici predstavila 4923 eksponata golubova, egzotičnih ptica i kunića

07.01.2019.

Redakcija

U prostoru velikogoričke Srednje strukovne škole proteklog je petka održano 13. izdanje Županijske izložbe malih životinja koje je okupilo čak 4923 eksponata i 63 uzgajatelja.

Izložbu je i ove godine pripremilo Društvo za uzgoj i zaštitu malih životinja „Velika Gorica 2005.“, a na njoj se već tradicionalno moglo pronaći najviše golubova, pa zatim patuljaste, velike i vodene peradi, kunića i egzotičnih ptica.

-Hrvatska baštini široki spektar izvornih pasmina malih životinja, koje treba zaštititi, standardizirati i prezentirati široj javnosti. U Turopolju smo posebno ponosni na turopoljsku patuljastu kokoš (Jureka i Katicu) i posavsku kukmastu kokoš- rekao je Mihael Pavišić, predsjednik Udruge. Dodao je da je ova izložba, i po raznolikosti eksponata i po nivou organizacije, u samom vrhu izložbi malih životinja u RH.

 

Kako je dalje kazao Pavišić, izložbom žele promovirati naše izvorne pasmine, ali općenito i takav vid uzgoja životinja koji je poprilično rasprostranjen, međutim široj javnosti nedovoljno poznat.

Županija je, tradicionalno, bila pokrovitelj izložbe na kojoj su, osim s njezina područja, sudjelovali i izlagači iz Rijeke, Karlovca, Slunja, Siska, Križevaca itd., a otvorenju je u ime Zagrebačke županije prisustvovao pročelnik za poljoprivredu Josip Kraljičković.

-Posebno je važno da s malim životinjama upoznamo djecu i mlade, da steknu ljubav prema njima i jednoga dana postanu i njihovi uzgajatelji. Možda i u komercijalnom uzgoju. Na taj način štiti se ono što je naše, autohtono, lokalno- rekao je Krajičković.

Foto: Zagrebačka županija