°C 13

Imate tradicionalnu voćnu sortu? Saznajte ima li potencijala za komercijalni uzgoj

21.03.2019.

Petar Brnada

U suradnji s Agronomskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu i njegovim Zavodom za voćarstvo, Županija provodi projekt „Očuvanje i revitalizacija tradicionalnih voćnih vrsta i sorti na području Zagrebačke županije“.

Riječ je o projektu kojim se žele utvrditi staništa tradicionalnih, starih sorti voćaka, te u konačnosti izdvojiti one vrste i sorte koje imaju potencijala za komercijalni uzgoj prema načelu održive ekološke poljoprivrede.

-U sklopu projekta provodimo istraživanja kojima ćemo izdvojiti sorte koje će biti uključene u daljnji postupak razmnožavanja i proizvodnje sadnica. Također, nastojat ćemo i podići svijest o prednostima uzgoja ovakvih sorata- na predstavljanju projekta ispričala je njegova voditeljica Martina Skendrović Babojelić s Agronomskog fakulteta.

Kako su kazali iz Županije, realizacija projekta počela je prošle, a završit će krajem ove godine. Uz obilazak terena i utvrđivanje prisutnosti stabala tradicionalnih sorti, laboratorijskim analizama utvrdit će se i opisati svaka vrsta/sorta, njihova morfološka i pomološka svojstva te će se analizirati kakvoća plodova i njihov nutritivni sastav.

Nadalje, zaštitit će se matična stabla, uzeti plemke s ugroženih stabala s ciljem očuvanja genetske raznolikosti te plemke potencijalno vrijednih sorti za proizvodnju sadnica. Projekt obuhvaća i podizanje svijesti potrošača o značaju te biološkim, ekološkim i nutritivnim svojstvima tradicionalnih voćnih vrsta/sorti.

Na području županije najzastupljenija voćna vrsta je jabuka, a projektom su obuhvaćene i kruška, šljiva, trešnja...

-Projektom želimo ojačati ruralna područja i razvijati biološku raznolikost, a onda i povećati dohodak poljoprivrednim proizvođačima. Kod šire javnosti želimo pobuditi zanimanje za ono što je naše, izvorno, i staviti to u funkciju održivog razvoja. Uz ovaj, Županija provodi i druge projekte kojima želi pripomoći održivi razvoj- rekao je pročelnik za poljoprivredu Josip Kraljičković.

Zamjenica župana Nadica Žužak rekla je da je Zagrebačka županija oduvijek bila inovativna u provođenju projekata u poljoprivredi.

-Neki od njih postali su prepoznatljivi i na razini Hrvatske. Bilo bi lijepo da to bude i ovaj projekt- rekla je zamjenica Žužak, pozvavši sve koji u svojim voćnjacima ili vrtu imaju tradicionalne sorte, potencijalno vrijedne za daljnji uzgoj, da se uključe u provedbu ovog projekta.

Podršku su mu dali i ravnatelj OŠ Milke Trnine iz Križa Zlatko Hasan, čiji se zadrugari bave uzgojem jabuke, ravnateljica Srednje škole Dragutina Stražimira iz Svetog Ivana Zeline Martina Zerec, koja u svom obrazovnom profilu ima poljoprivredno obrazovanje te Branko Car, vlasnik rasadnika Agro-Car iz Novaka Bistranskih.

-Ukoliko imate tradicionalnu voćnu vrstu pozivamo Vas da kontaktirate Upravni odjel za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo na broj 01/6009-426 i uključite se u njeno očuvanje- poručuju iz Županije.

Foto: Zagrebačka županija