°C 22

Glazbena bajka "Zemlja Čudesa" oduševila Jaskance

03.12.2018.

Vana Pocrnjić

Čudesna glazbena bajka "Zemlja Čudesa", najnovija predstava Nine Škrabea i Kazališta Škrabe, premijerno je izvedena u Jastrebarskom u petak 23, subotu 24. i nedjelju 25. studenog 2018. Sve tri premijerne izvedbe ispunile su dvoranu jaskanskog Doma kulture do posljednjeg mjesta, a gledatelji su s oduševljenjem pozdravili veliki ansambl glumaca, pjevača i plesača koji su ih odveli u Zemlju Čudesa te im dočarali uzbudljivi život Alise, Šašavog Klobučara, Ožujskog Zeca i njihovih prijatelja.

Režiju "Zemlje Čudesa" potpisuje Klementina Škrabe, a u njoj je nastupilo 60-ak malih i malo većih glumaca, uglavnom polaznika osnovnih škola s područja Jastrebarskog, Klinča Sela, Krašića i Samobora. Na "daskama koje život znače" pridružili su im se već iskusni glumci, srednjoškolci i studenti, koji su svoje prve glumačke korake napravili u "O'Kaju" (2011) i "Knjizi o džungli" (2012) te od tada kontinuirano nastupaju u svim predstavama Kazališta Škrabe.

Za koreografiju i scenski pokret u "Zemlji Čudesa" zaslužna je zagrebačka koreografkinja i plesna pedagoginja, voditeljica Studija Lepeza Ida Benčik, kostime je osmislila i izradila modna dizajnerica Maria Špikić, a scenografiju potpisuje prof. Ivana Strmečki Vučina.

Asistentica redateljice je Margareta Škrabe, ton-majstori su Dominik Sečen i Marija Škrabe, za rasvjetu i svjetlosne efekte pohvale idu Ivici, Krešimiru i Dominku Batušiću te Noelu Reškovcu, a sve se odvijalo pod umjetničkim vodstvom Nine Škrabea.

Dio scenografije za ovu predstavu oslikao je nedavno preminuli jaskanski slikar Josip Košćak, a kazalištarci su predstavu posvetili Ivici Dadi Tadiću (1938-2018), "legendarnom novinaru, karikaturistu i scenografu jaskanskog kazališta, Marincu, Amigu i Kauboju koji nas je napustio ove godine i sada nas čeka s one strane duge, na kraju mjesečeve rijeke - u Zemlji Čudesa."

Nino Škrabe, koji tijekom 2018. godine slavi 50 godina kontinuiranog umjetničkog djelovanja, o svojoj novoj predstavi kaže: "Oduvijek sam volio pisati za određenu kazališnu družinu i za određene glumce. Tako je bilo i ovaj put. Oduševio me nesvakidašnji žar i trud ovih naših mladih i najmlađih, velikih, malih i najmanjih glumaca pa sam s velikim zadovoljstvom pisao "Zemlju Čudesa" baš za njih, po njihovoj mjeri. S radošću sam zatim sa strane promatrao kako se moji pisani junaci u njihovoj izvedbi pretvaraju u žive, stvarne osobe."

Brojne gledatelje oduševio je glumački zanos mladih glumaca, a najmlađi gledatelji jedva su dočekali poziv redateljice Klementine Škrabe da se na kraju svake premijerne izvedbe na pozornici upoznaju i slikaju s glumcima iz predstave.

"Zemlja Čudesa" temeljena je na romanima Lewisa Carrolla o djevojčici Alisi. Ova jaskanska verzija pokazala je potpuno novi pogled na taj klasik svjetske književnosti, uz obilje glazbe, pjesme, plesa, svjetlosnih i zvučnih efekata.

Predstavu su pretpremijerno pogledali učenici Osnovne škole Josipa Zorića iz Dugog Sela, a do sada ju je vidjelo oko 800 gledatelja. U siječnju će se ponovno naći na repertoaru Kazališta Škrabe, a tada će je, između ostalih, organizirano pogledati osnovnoškolci iz Jastrebarskog, Klinča Sela i Krašića.(Foto: MH Jastrebarsko)

 

Galerija slika

Glazbena bajka "Zemlja Čudesa" oduševila Jaskance Glazbena bajka "Zemlja Čudesa" oduševila Jaskance Glazbena bajka "Zemlja Čudesa" oduševila Jaskance Glazbena bajka "Zemlja Čudesa" oduševila Jaskance Glazbena bajka "Zemlja Čudesa" oduševila Jaskance Glazbena bajka "Zemlja Čudesa" oduševila Jaskance Glazbena bajka "Zemlja Čudesa" oduševila Jaskance Glazbena bajka "Zemlja Čudesa" oduševila Jaskance Glazbena bajka "Zemlja Čudesa" oduševila Jaskance